Питка - Корона
Питка - Корона
Източник: Violeta Mateva
време
80 мин.
порции
продукти
2 бр. яйца
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
300 мл айрян
30 гр. жива мая
100 мл вода
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Маята се разбива в хладката вода със захарта и щом шупне се замесва меко тесто с останалите продукти, без един жълтък, той е за намазване отгоре на питката. Оставя се да втаса на топло 40 минут. 

2

От готовото тесто се отделя топче, като портокал, за средата на питката. Останалото се разделя на 9 части. Първата се разточва на кръгла кора, малко по-малка от тавата, в която ще печем, и се поставя върху хартия за печене. Нарязва се на 8 триъгълника. В основата на всеки се поставя по едно оформено топче тесто. Връхчето се обръща върху топката да стане като листенце. В средата се поставя отделеното топче (като портокал), аз оформих на фитил и завих като охлюв.

3

Всяко листо се поръсва с брашно и с остър нож се режат жилките на листенцата. Втасва още 20 минути. Намазва се разбит с 1 с.л. олио жълтък, без листата, и печем в загрята фурна на 170 С за 35 - 40 минути до готовност. 

4

Изважда се, намазва се с масло и се покрива с кърпа. Вкусно и красиво.  

Подобни рецепти
Любопитно