Пита със сирене за Ивановден
Пита със сирене за Ивановден
Източник: Сия Рибагина
Тип ястие: тестени
Празник: Ивановден
Сезон: зима
Кулинар: Сия Рибагина
време
90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
лесна
1

Брашното (1кг-останалото е за доомесване) се пресява 3 пъти, прави се кладенче, слагат се яйцата, оцет, сол и 2 с.л.от киселото мляко.

2

Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята със 2 с.л.брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете. Като, докато се меси, се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по-лесно и питата ще стане пухкава и на конци.

3

Тестото се покрива и оставя за час да удвои обема си.

4

Готовото втасало тесто се разделя на четири равни части, всяка част се разточва на кора с диаметъра на тавата, в която ще се пече.

5

Взима се едната кора, маже се обилно с разтопеното масло, слага се върху нея втората кора, маже се с масло и така до последната, като те не се маже с масло.

6

Сиренето се натрошава и се смесва с останалото киселото мляко. Тази смес се слага отгоре върху последната кора, навива се на руло и се реже на 10 парчета. Получават се охлювчета, които се редят в намазнена тава.

7

Намазват се с разбит жълтък и се оставят, покрити с чиста кърпа за още 30 минути.

8

Пече се на 170 С 40 минути до златисто.

Подобни рецепти
Любопитно