Пита "Цветослава"
Пита "Цветослава"
Източник: Цветослава Павлинова Киркова
време
> 90 мин.
порции
продукти
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио
1 к.л. оцет
2 бр. яйца
100 мл вода
20 гр. мая
Начин на приготвяне
лесна
1

Пресява се брашното и към него се добавя солта, разбърква се и в средата се прави кладенче. В кладенчето се изсипват предварително шупналата мая със захарта, яйцата (без 1 жълтък - той е за намазване), затоплените мляко и вода, оцета и олиото.

2

Меси се средно меко тесто, оформя се на топка, намазва се с олио, покрива се със суха кърпа, и се оставя да почине за 40 минути на топло.

3

След като е втасало, тестото се разделя на 8 части (топки). Формата, в която ще печем питата, а се намазва с олио, след това се редят парчетата. Всяко едно се приплесква леко отпред, а след като са наредени, на всяка част се правят по 3 разреза (не по цялата дължина, и не до долу). 

4

Намазва се с разбит жълтък и се оставя да втаса още 15-20 минути. Пече се в умерена фурна за 40 минути (или до суха клечка). Вече изпечената питка се намазва с масло и се завива с чиста и суха кърпа. Нека ви е сладко!

Подобни рецепти
Любопитно