Пита "Слънце" (Мария)
Пита "Слънце" (Мария)
Източник: Мария Борисова
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
Сезон: зима
време
80 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта.

2

Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне.

3

Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса.

4

От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката.

5

Останалото тесто се разделя на три.

6

Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга.

7

Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха.

8

Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново. Маже се с жълтъка и се пече в загрята на 170 С градуса фурна.

Подобни рецепти
Любопитно