Пийте вода!
от Kulinar.bg | 02 юли 2013
Тя е живителната сила, която поддържа организма

Чували сте онази теория, че без храна можем да оцелеем дори месец, но без вода не можем и ден.

 

Всички знаем колко важно е да се пие вода, но сякаш залисани в динамичния работен ден, забравяме за този факт. Чак когато устата ни "пресъхне", образно казано, се сещаме за живителната течност.

 

Лекарите алармират да не се допуска достигането на този стадий, защото е знак за дехидратация на организма. Тук червената лампичка трябва да светне и да не се допуска ниско съдържание на вода, което може да застраши здравето.

 

Какви са симптомите на дехидратация? Когато човек спре да пие вода или не поема достатъчно количество от нея, признаците на дехидратация започват с пресъхването на устата, недостатъчното производство на сълзи в очите, минимално количество отделяне на урина.

 

Това натоварва отделителната система и води до редица усложнения, сочат данни на Националния здравен институт. Хората, които пият недостатъчно количество вода са застрашени да развият хипотония (ниско кръвно налягане) и учестен пулс.

 

Всичко това се явява в подкрепа на твърдението, че тялото не може да оцелее без вода. Консумацията на вода позволява на организма да диша, заради кислорода, който съдържа. Поемането на вода и отделянето й действат като "охладителна система" на тялото.

 

Ако изразходването на течности не се запълва наново, това затруднява дишането. Малкото течности в организма са причина за ниския мускулен тонус, натрупването на излишни мазнини и затруднената преработка на храната.

 

Според здравните доклади, повечето хора живеят в състояние на лека дехидратация, а дори не го знаят.

 

Ако хората следват препоръките на лекарите да пият по осем до десет чаши на ден, не са застрашени от дехидратация и всички последици, изредени по-горе в текста.

Рецепти