Паейя Валенсиана (Paella Valenciana)
Паейя Валенсиана (Paella Valenciana)
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: основно
Националност: испанска кухня
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
продукти
3 с.л. зехтин
1 бр. пиле
600 гр. заек
1 бр. домати
1/2 пак. фасул зелен
200 гр. грах
1 щипка шафран
1 ч.л. сол
4 ч.ч. ориз
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Загрейте зехтин в паейера (или тиган, дълбок около 50 см). Добавете почистеното и нарязано на кубчета пилешко и заешко, заедно с чесъна, разбъркайте и гответе до покафеняване.

2

Избутайте месото встрани на тигана, добавете нарязани домат, стария боб от консерва, граха и зеления фасул (замразен). Подправете с червен пипер и разбъркайте добре.

3

Напълнете тигана почти догоре с вода. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри около час.

4

Подправете със сол и шафран, мащерка и розмарин по желание. Добавете постепенно ориза, чието количество трябва да съответства на количеството вода в тигана.

5

Похлупете и оставете на котлона, докато бульонът се е абсорбирал напълно (около 20 минути).

Подобни рецепти
Любопитно