Новата зърнена любов на Гуинет Полтроу
от Мартина Николова | 04 февруари 2014
Към нея се присъедини и Вики Бекъм

Холивуд си има нов любимец, сред здравословните продукти. Киноа, пази се, теф на борда.

 

За културата, наречена теф, сме ви информирали вече, но в случай, че сте пропуснали, можете да попълните пропуска с края на статията.

 

Две от звездните красавици, които се славят с красиви фигури и принадлежност към здравословния начин на живот – Гуинет Полтроу и Виктория Бекам, са полудели по новия продукт.

 

Може и да не е добил световна известност, но теф е древна зърнена култура, която расте в Етиопия главно. Големината им е колкото тази на маковото семе. Но малките зрънца не са за подценяване, в тях се крият доволно количество протеини и витамин С. Както и калций, количество, догонващо това в спанака, за който знаем, че е безценен източник на калций.

 

В ½ чаша теф има 360 калории (за сравнение – в ½ чаша кафяв ориз има 300), което го прави не най-ниско калоричния продукт. Но от друга страна, съдържа определен вид нишесте, което има способността да подобрява нивата на кръвната захар, което води до по-добра форма и здраво тяло.

 

Сега вече знаем защо двете красавици имат толкова прекрасни форми. Теф е една от алтернативите на пшеничното брашно, една от здравословните алтернативи. Вкусът на зрънцата наподобява този на киноата.

 

Ако не сте виждали, вероятно е прекалено рано да се срещне в магазините на родна земя. Потърсете в биомагазините или тези с органични стоки, може пък да имате късмет.

 

Новата зърнена култура може да се използва за гарнитура, да се хапва на закуска с плодове, да го поръсите на салата, дори кифлички или просто да си го хапнете с кисело мляко.

 

Повече за зърнената култура теф.

Рецепти