Никога не хвърляйте ядката на авокадото!
от Kulinar.bg | 13 октомври 2015
Поредното съкровище на боклука

Много рецепти започват с "изчистете семките”, "махнете костилката”... и ние стриктно изпълняваме инструкциите.

 

Но понякога в този си стремеж правим голяма грешка. Не, нямаме предвид, че трябва да пренебрегвате казаното в описанието на рецептата.

 

Имаме предвид, че семките или костилките на някои продукти, които традиционно отиват на боклука, всъщност въобще не трябва да са там.

 

Така се случва със семките на тиквата, яйчените черупки, кората на банан.

 

Има още нещо, което трябва да запазваме – ядката на авокадото. Наричаме я условно ядка, въпреки че е коректно да я наречем семе, каквото е в действителност.

 

Имайки предвид, колко вълшебства има авокадото, като свойства, то това директно трябва да ни светне като сигнална лампа. Защо по дяволите хвърляме ядката на авокадото? Тя е толкова хубава дори на външен вид, че бихме могли да я използваме за декорация в дома – в някоя ваза със сушени есенни листа, комбинирайки я с кестени.

 

Малко се отплеснахме в интериорни идеи. Добре, сега да кажем за какво е полезна ядката на авокадото и защо не трябва да се изхвърля. 

 

70% от антиоксидантите на плода всъщност са скрити в ядката. Буквално е пълна с разтворими фибри и полезни масла. 

 

Ако сте почитатели на домашните маски за разкрасяване, то маслата на авокадото не биха могли да намерят по-добро приложение. 

 

sxc.hu

 

Чудите се как можем да я добавим в храната? След като я разрежем/счупим на няколко парчета, след това я смелим в блендера на фино брашно. Оттук нататък може да се добавя в смутите и сокове. А за да я овкусите, така че да не ви е горчива, защото има и това свойство), тогава можете да я смелите заедно с ароматни плодове или зеленчуци.

 

Тази горчивина, за която стана дума, е индивидуална характеристика т.е. не на всеки човек ще се стори горчива. Трябва да опитате, за да прецените, но определено си заслужава, след като стана ясно, че повечето полезни характеристики на авокадото като цяло, са съсредоточени именно в неговата ядка.

Рецепти