Никога не слагайте тези 4 храни в микровълновата
от Kulinar.bg | 23 август 2023
Ще се съсипят

Припомнете си онези неща, които не трябва да слагаме никога в микровълновата. Сред тях има няколко храни, но днес искаме да до бавим още няколко храни, които не трябва да се слагат в микровълновата.

 

Нека уточним, че става дума за загряване в микровълнова печка. Не за готвене на някоя от програмите на самата фурна. По една или друга причина те губят своят добър и апетитен вид.

 

Ето кои са те:

 

Хляб


Първоначално изглежда, че става по-мек и вкусен, но само след няколко минути ще прилича повече на подметка, отколкото на онзи вкусен хляб, който беше чера. Ако сте сложили тестено изделие, което е имало хрупкава коричка, топ след като го загреете в микровълновата, тази коричка ще е далеч от хрупкава. Това се дължи на факта, че глутена се изсушава от лъчите на микровълновата, което пречи да тестото да възвърне хрупкавостта си. Можете да опитате да сложите тестенто изделие във фурната за 10 минути на 170 С, като преди това го увиете във фолио. Всичко казано дотук важи и за пицата, не само за отделни тестени изделия.


Пържени храни


Картофи, пиле, риба, дори фалафел, те са най-вкусни, когато са току-що приготвени. Но все пак често се случва да приготвим повече храна и да остане за следващия ден. Е, вече не е толкова вкусна, нали. В микровълновата щес таната влажни. Затова трябва да опитате във фурната. На тава за печене за 10 минути на 180 С, под фолио. Махнете фолиото и печете за още 10 минути.


youtube.com


Стек


Не бива да се загрява в микровълнова, тъй като рискувате да я преготвите. Ако преди това сте имали перфектно изпечено месо, то рискувате да преготвите месото. Махнете най-тънките части от месото и го сложете в тиган с минимално количество мазнина. Сотирайте за няколко минути. 


Риба

 

Както и да затоплите риба, то тя никога няма да има също толкова добър вкус. Рибата просто не е вкусна на другия ден. Един съвет – променете предназначението на рибата или морския деликатес – ако сте направили рибни филенца, то след това можете да ги сложите в солени мъфини. Ако пък имате скариди, останали от вечеря, нищо не пречи да ги сложите в салатата, за да се овкусят от дресинга. Забравете за загряването на риба и морски деликатеси в микровълнова! Буквално ще станат  на каша. 

Рецепти