Не вода. Водка!
от Милена Димитрова | 17 септември 2013
Размисли, страсти и факти за спиртната напитка

"Това питие има магическа сила. То прави слабите силни, и съживява тези, които са отмалели. Уморените след работа възвръщат силите си чрез него много по-бързо, отколкото чрез храна... Има действието на диуретик, антитоксин, аперитив."

 

Карл Линей, шведски учен от 18 век

 

Водката е дестилирана напитка, съставена основно от вода и етанол, като понякога има следи от примеси и есенции.

 

Накратко, тя се получава от дестилацията на ферментирали продукти, като различни видове зърна, картофи, плодове и захар.

 

Днешните традиционни руски, украински, естонски, полски, латвийски, литовски и чешки водки са с 40% алкохол.

 

Европейският съюз е наложил минимум от 37.5% алкохолно съдържание, за да може напитката да бъде класифицирана като "водка". От друга страна, в САЩ минимумът е по-нисък - 30%.

 

Гореспоменатите националности от Източна Европа + страните около Балтийско море пият толкова много водка, че на английски съществува понятието "vodka belt”, което буквално ще рече "пояс на водката". Именно държавите, където напитката се консумира в огромни количества.


Няма нужда да споменаваме колко много се уважава спиртната напитка в тези европейски точки – всеки има история, включваща руснак, поляк или украинец (най-често) и поне 1 бутилка водка. На човек!


16349

"Болката ни прави по-силни. Сълзите - по-смели. Мъката - по-мъдри. А водката ни кара да забравяме всички тези глупости." Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Освен в чисто състояние, водката участва в редица известни коктейли, които ще можете да си припомните в края на тази статия. Ако не ви се е завило свят от честото споменаване на думата "водка".

 

Последната, както се досещате, произлиза от славянската дума "вода", с корен "вод". Думата "водка" за първи път е упомената през далечната 1405 година в полски документи. По това време wódka се отнасяло за медицински и козметични почистващи средства, докато самата напитка се наричала gorzałka – от старата полска дума gorzeć – горя, основа и на украинското горілка.

 

Думата "водка", написана точно както я четете, именно на кирилица, за първи път вижда бял свят през 1533 година, във връзка с медицинска течност, внесена в Русия от полския търговец Киеван Рус.

 

Водката може да се дестилира от почти всяко растение, богато на скорбяла или захар. Днешната водка най-често се произвежда от зърната на сорго, царевица, ръж или жито. Счита се, че последните две правят най-хубавата водка. В някои страни, например Полша, водка се прави само от кристална захар и мая.

 

Вероятно поради различните методи на производство, в ЕС открай време се говори за стандартизация на производствения процес. Страните от "пояса на водката" настояват единствено напитките, направени от зърнени култури, картофи и меласа от захарно цвекло да носят етикет "водка".

 

В 100 грама водка има 231 калории.

 

Допи ли ви се? Ето няколко от най-известните коктейли на основата на водка, в случай, че не сте на работа и имате нужда от следобедно "съживяване":

 

Москва не вярва на сълзи

 

Червени очи

 

Московско муле

 

Секс на плажа

 

Лонг Айлънд

 

Молотов

 

Космополитън

 

Бял Руснак

Рецепти