Направи си сам: Брашно с набухвател
от Мартина Николова | 22 юни 2017
За повече удобство в печенето

Печенето на сладкиши ни е любимо занимание.

 

Сякаш то създава повече удоволствие от готвенето на основни ястия, или поне за повечето хора по света, пекарството и сладкарството са сякаш няколко стъпала по-нагоре в класацията за умения в кухнята.

 

Точно по тази причина и някои малко по-несигурни кулинари имат леки опасения в печенето на тестени изделия. Нееднократно сме се опитвали да ви дадем кураж, защото в печенето няма нищо страшно, просто се иска малко повече постоянство и спазване на точните пропорции в рецептата.

 

Като казахме "рецепта”, в много от тях все повече се среща употреба на самонабухващо брашно. Удобно е за тези, които имат притеснения дали ще уцелят точното количество набухвател, което си е доста важно за един добър резултат накрая.

 

Ако пък имате недоверие дали набухвателят в брашното ще е достатъчен, то ние ще ви предложим да си направите сами такова брашно.

 

Купете обикновено брашно за сладкиши и печива. Трябва ви бакпулвер и сол.

 

Пропорцията е следната: за 1 ч.ч. брашно трябват 1 ½ ч.л. бакпулвер и ½ ч.л. сол.

 

Измерете колкото искате брашно в чаши, след това добавете набухвателя и солта, пресейте и приберете в стъклен буркан.

 

Надпишете етикет и го залепете, за да знаете вие и тези, които могат да посегнат към брашното, че съдържа набухвател.

 


Изключително удобно е, много добре знаете какъв и колко набухвател сте сложили, което не може да се случи, ако го купите от магазина. 

 

30505

мартина николова/kulinar.bg 

 

Ако в даден момент сте се озовали само с такова брашно у дома, имайте предвид, че трябва да изключите бакпулвера и солта от рецептата, за да няма изненади и "прелял”сладкиш в цялата фурна.  

 

А знаете ли, че можете да си направите и бакпулвер в домашни условия, ако не сте чули за тази магия, сега е времето да го направите. 

Рецепти