Направете си шоколадов сладкиш с ефект на лава
от Kulinar.bg | 03 юли 2014
Няма по-оригинален десерт!

Когато имаме гости, се чудим какво да им поднесем, за да ги изненадаме. Правим специални салати, интересни разядки и пищно основно. Често се случва, обаче, да се затрудним с десерта.

 

И обикновено това води до две решения – или правим нещо, хиляди пъти изпитано, или се опитваме да импровизираме с нещо абсолютно новаторско.

 

В подкрепа на последния вариант, решихме да ви покажем как се прави невероятно вкусен и силно шоколадов десерт, който крие голяма изненада. С нея ще изумите и най-върлия кулинарен гуру сред близките ви. А изненадата е – шоколадова лава.

 

Нужни продукти:

 

За шоколадовите плочки:

 

140 г. разтопен шоколад

 

За шоколадовото брауни:

 

300 г. масло

6 яйца

660 г. захар

2 ч.ч брашно

1 ч.л. ванилия

3 с.л. вино марсала

90 г. какао

по желание може да добавите парчета бял шоколад или ядки

 

За ганаша:

 

200 г. млечен шоколад

80 г. черен шоколад

100 мл. течна сметана

 

Начин на приготвяне:

 

На шоколадовите плочки:

 

Разтопете шоколада. Намажете го на тънък слой върху хартия за печене. Оставете го да стегне и изрежете кръгове. Оставете да изстине напълно.

 

На шоколадовото брауни:

 

Разтопете маслото. Разбийте леко яйцата и ги добавете.

 

Сложете яйцата, какаото и брашното и разбъркайте добре.

 

Прибавете ванилията и виното марсала.

 

Изсипете сместа в тава за печене и я поръсете по желание с бял шоколад или ядки.

 

Печете на 180 градуса до готовност.

 

Оставете да изстине. След това изрежете кръгчета от браунито със същия размер, както при шоколадовите плочки.

 

По средата на всяко кръгче изрежете по още едно, по-малко.

 

Сложете върху всяко едно парче брауни по една шоколадова плочка.

 

На ганаша:

 

Разтопете двата шоколада. Объркайте ги добре, за да се получи гладка смес.

 

Добавете течната сметана и бъркайте отново до гладка смес.

 

Още докато е горещ ганаша, го изсипете по средата на всяка плочка, и ще видите как се получава ефекта на лавата.

 

Вижте и видеото към тази уникална рецепта.

Рецепти