Не е тайна, че на Балканите много обичаме вино.
За съжаление обаче, много по-често пием "международни" сортове, като шардоне и каберне совиньон, вместо да се доверяваме на местните сортове.
И не говорим само за България. Всяка балканска страна има своите обичаи в правенето на вино, които ни отвеждат дълбоко в историята.
След като обърнахме внимание на най-известните балкански гозби, нямаше как да пропуснем сортовете вино. Едното без другото не може, нали така!
В последните години се забелязва своеобразно завръщане към корените във винопроизводството в страните от Балканския и Черноморския регион.
Така както опитните пътешественици, посетили популярните световни дестинации, вече търсят нещо различно и все повече оценяват богатството да бъдат туристи в собствената си държава, така винената публика е пренаситена с еднотипни вина от интернационални сортове грозде и е жадна за нови винени преживявания.
Все повече изби в България и нашите съседи осъзнават важността на работата с местните сортове грозде и че вината от тях предоставят на туристите ново преживяване, което не могат да изпитат на друго място.
Това прави виното им емблема не само за избата им, но и за региона и държавата, в която е произведено то.
И така, нека видим кои са най-популярните сортове на красивите и шарени Балкани. За изготвянето на списъка ни помогнаха колегите от Peika.bg.
България
мавруд, гъмза, широка мелнишка лоза, букет, рубин, руен, мискет, керацуда, шевка;
Македония
вранец, смедеревка (типични сортове и за Сърбия), плавец;
Румъния
фетяска алба, фетяска регала;
Гърция: асиртико, родитис, мавродафне, ксиномавро;
Турция: окюзгьозу, боазкере, нариндже.
Oще по темата за виното на Балканите