Най-бързата, най-лесната, най-икономичната БАНИЦА
от Симона Иванова | 09 ноември 2015
Много е вкусна

Баница, баница, баница - не ви ли се пълни устата със слюнка, само като чуете "вълшебната" думичка.

 

Дали баницата е типично българска рецепта или не, може много да се спори. Но има ли някакво значение, след като това несъмнено е една от най-популярните и най-вкусните ястия в България.

 

Несъмнено всички ужасно много обичаме баница. И най-често всяка домакиня си има своя собствена изпитана рецепта за баница.

 

Понякога обаче ни се иска да направим нещо по-различно и решаваме да опитаме нов начин за приготвяне. И попадаме на стотици рецепти за баници...

 

Рецептата, която искаме да ви предложим, се отличава с няколко неща.

 

Първо, бърза е. Даже, ако трябва да бъдем съвсем честни, светкавична е!

 

Второ, лесна е. Буквално, няма какво да се обърка в тази рецепта.

 

Трето, доста икономична е и ще ви покажем защо. И не на последно място - супер, супер вкусна е!

 

Тази рецепта е подходяща за случаите, когато имате останал половин пакет кори. Или пък имате в хладилника само 1 яйце.

 

Наистина, колко често се случва в хладилника да се "мотае" някакъв отворен пакет с кори (от... не се знае откога), който е твърде малък, за да се направи нещо от него. Освен това, корите са леко изсъхнали, чупят се, не се отделят една от друга... Пълна трагедия.

 

Е, изчакайте малко, преди да изхвърлите тези остатъчни кори, защото ще ви дадем много добро приложение за тях. Тази рецепта се нуждае от точно такива, "изоставени, поизсъхнали кори".

 

 

Нужните продукти (за малка тавичка):

 

- кори за баница (по-малко от половин пакет)

- 1 яйце

- 150 г сирене

- 1 ч.ч. кисело мляко

- 1/2 ч.л. бакпулвер

- 1/4 ч.ч. олио

 

35361

 

Включете фурната на 200 С. След по-малко от 5 минути, ще сложите баничката в нея.

 

Както уточнихме, можете да използвате всякакви кори. Отделете си 2 от тях или някакви по-големи парчета от кори. Сипете малко олио на дъното на тавата и сложете двете кори, с които да покриете дъното и стените на тавата, така че да се получи кошничка. 

 

В купа чукнете яйцето. Изсипете киселото мляко, бакпулвера и олиото и хубаво разбъркайте с вилица. После натрошете вътре сиренето. 

 

И останаха корите - нарежете ги с ножица на малки парчета вътре или ги накъсайте с ръце. Ако корите са изсъхнали, те буквално ще се чупят и това доста ще ви улесни. Разбъркайте добре сместа.

 

Да, признаваме, че на този етап не изглежда никак добре. Ако като малки сте си правили папиемаше и сте бъркали парчета вестник с лепило... изглежда горе-долу по същия начин :D

 

Но, бъдете сигурни, че ще се получи. Изсипете тази смес в тавичката върху корите и я разстелете. Ако крайчетата на корите излизат над тавата или много над плънката, загънете ги леко навътре, за да не изгарят. И слагайте тавичката във фурната. 

 

Оттук нататък са нужни 15-тина минути, за да се опече баничката. И после точно 3 минути, за да свърши, след като я сложите на масата. 

 

* След като я извадите от фурната, леко напръскайте с вода. 

 

35362

 

И сега нещо забавно, приемете го като съвет към вас - никога не правете баница по този начин :) Но задължително се забавлявайте много, докато готвите :) 

Рецепти