Мус-торта с шоколадова водка и нуга
Мус-торта с шоколадова водка и нуга
Източник: Люси Евтимова
Тип ястие: десерт
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Тортата се състои от какаов блат (разрязан на две - за дъно и капак), шоколадов мус с ядки и бяла халва, като по средата, по желание, слагаме бисквитен блат, направен от половината тесто на друга моя рецепта за "Най-вкусните шоколадови сладки" (не е включен в продуктите).

2

За каковия блат разбиваме 2 яйца със 100 грама захар, прибавяме 1/2 ч.ч. брашно и 2 с.л. какао. Печем в намазнена и набрашнена тавичка с размери 18-20 см диаметър, във фурна с обдухване, на 180 С. Проверяваме готовността на блата с клечка за зъби. Готовия блат охлаждаме и разрязваме на 2 равни блата.

3

Отделяме 3 с.л. течна сметана в купичка. Започваме приготвянето на муса като разбиваме сметаната и я оставяме в хладилника. После в две отделни купи разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с 50 гр захар и 2 с.л. топла вода на водна баня до получаването на пухкав крем. Дърпаме от котлона и в друга купа на водна баня разтопяваме шоколада. През това време с миксера разбиваме и белтъците на сняг с щипка сол, и постепенното добавяне на останалата захар.

4

В купата на жълтъците изливаме разтопения шоколад и разбъркваме, докато се получи плътен шоколадов крем. Добавяме постепено сметаната, а след това и белтъците, като гледаме да запазим въздушността на муса, като разбъркваме леко с движения отдолу нагоре. Добавяме счуканите лешници, орехи и бяла халва.

5

По желание изпечете един бисквитен блат от рецептата за "Най-вкусните шоколадови сладки", като за целта ще ви трябва половината от тестото. Другата половина изпечете на сладки.

6
За шоколадовата водка в купичката с течната сметана слагаме водката, какаото и захарния сироп. Няма точни мерки, трябва да го направите на вкус, увеличете съставките според индивидуалното желание дали да бъде по-алкохолен, какаов или захарен вкус. Може да прехвърлите водката после в съда, в който сте разтапяли шоколада така, че да обере от стените на съда останалия шоколад.
7

Сглобяването на тортата започва, като облечем с хартия за печене метален ринг, поставяме едната половина от каковия блат, сиропираме с шоколадовата водка, нареждаме парченца нуга - предварително нарязана, и изливаме половината от муса. Слагаме бисквитения блат и сиропираме отново. Изсипваме останалата част от муса (без малко, за намазване отгоре) и слагаме втория шоколадов блат. 

8

Свиваме здраво ринга и слагаме в хладилника да престои поне 5 часа. Преди сервиране, намазваме отгоре с останалата малка част от муса (при която добавих още малко какао, за по-тъмен цвят). Украсих с цветен оризон.

9

По-подробно описание и снимки на тортата: тук.

Подобни рецепти
Любопитно