Музата Мелба. Нели Мелба
от Kulinar.bg | 06 юли 2017
Или как Огюст Ескофие подарява четири ястия на оперната певица

Има много храни, които носят имената на известни исторически личности.

 

Точно такъв е случаят с любимия летен десерт мелба, с праскови.

 

Помните Огюст Ескофие, нали?

 

Френският шеф-готвач е направил толкова много за кулинарията!

 

Понякога са му помагали красивите и талантливи дами от неговото обкръжение – посвещавал им е страхотни ястия и десерти.

 

Известната австралийска оперна певица Хелън Портър Мичъл, подвизаваща се със сценичния псевдоним Нели Мелба, няколко пъти е вдъхновявала френския майстор.

 

Например през 1897 година, при посещението й в хотел Savoy в Лондон, Ескофие "изобретява" т.нар. "мелба тоуст" в нейна чест - тънки препечени филийки хляб, гарнирани със сирене и сладко.

 

Четири години преди това, поради факта, че бил голям фен както на едната Мелба, така и на другата, той създава изкушението Прасковена мелба (Peach Melba на англ., на френски pêche Melba, кликнете върху линка за рецептата).

 

Сосът Мелба, също измислен заради оперната певица, пък представлява сладко пюре от малини и червен касис.

 

Гарнитурата Мелба пък представлява домати, пълнени с пилешко месо, трюфели и гъби, гарнирани със сос Velouté (сметанов сос, основен за френската кухня).

Рецепти