Масло от макадамия и трябва ли да го ползваме?
от Kulinar.bg
Има ли полезно действие?

Знаете ли какво е макадамия? За тези от вас, които да са наясно, Макадамията всъщност е вечнозелено дърво, размерите на които могат да достигнат 12 метра.

 

Плодът всъщност е толкова твърд, че единствено папагалът Hyacinth Macaw е способен да разбие черупката с яката си човка.

 

Семената макадамия са доста ценни, но за търговска цел се отглеждат само три вида: Macadamia integrifolia, Macadamia ternifolia и Macadamia tetraphylla.

 

Ядките макадамия са най-богатите на мононенаситени мазнини и съдържат средно около 22% омега-7 палмитолеинова киселина.

 

Съдържат още 9% протеини, 9% карбохидрати, 2% разтворими фибри, както и калций, фосфор, калий, селен, желязо, ниацин и др.

 

Но нека сега да си поговорим за маслото от макадамия, което е толкова полезно, че няма да се сдържите и ще искате веднага да се снабдите с такова.

 

Добива се чрез студено пресоване на ядката на мадамията. Това е единственото масло, което съдържа в състава си – олеинова, палмитолеинова и линолова киселини, витамин Е и стероли.

 

*Палмитолеиновата киселина е омега-7 мастна киселина, важна за здравето и красотата на ноктите, кожата и косата.

 

**Олеининовата киселина е омега-9 мастна киселина, отговорна за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Омега-9 също се използва в доста козметични средства като емулгатор.

 

***Линоловата киселина има важното действие на ускоряване на метаболитните процеси в тялото.

 

142aa761-0575-6203-aaad-ed453b5cce66

 wikipedia.org


А ето и няколко разкрасителни действия на маслото от макадамия:

 

използва се с масажи

предпазва от стрии

средство за облекчаване при слънчево изгаряне

може да се комбинира с масло от сусам и служи за регенериране на кожата

дори бебешката кожа може да се третира с него, тъй като е особено полезна за нея. 


А ето и още малко любопитна информация за ядката на макадамията.

Рецепти