Знаете ли какво е макадамия? За тези от вас, които да са наясно, Макадамията всъщност е вечнозелено дърво, размерите на които могат да достигнат 12 метра.
Плодът всъщност е толкова твърд, че единствено папагалът Hyacinth Macaw е способен да разбие черупката с яката си човка.
Семената макадамия са доста ценни, но за търговска цел се отглеждат само три вида: Macadamia integrifolia, Macadamia ternifolia и Macadamia tetraphylla.
Ядките макадамия са най-богатите на мононенаситени мазнини и съдържат средно около 22% омега-7 палмитолеинова киселина.
Съдържат още 9% протеини, 9% карбохидрати, 2% разтворими фибри, както и калций, фосфор, калий, селен, желязо, ниацин и др.
Но нека сега да си поговорим за маслото от макадамия, което е толкова полезно, че няма да се сдържите и ще искате веднага да се снабдите с такова.
Добива се чрез студено пресоване на ядката на мадамията. Това е единственото масло, което съдържа в състава си – олеинова, палмитолеинова и линолова киселини, витамин Е и стероли.
*Палмитолеиновата киселина е омега-7 мастна киселина, важна за здравето и красотата на ноктите, кожата и косата.
**Олеининовата киселина е омега-9 мастна киселина, отговорна за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Омега-9 също се използва в доста козметични средства като емулгатор.
***Линоловата киселина има важното действие на ускоряване на метаболитните процеси в тялото.
wikipedia.org
А ето и няколко разкрасителни действия на маслото от макадамия:
използва се с масажи
предпазва от стрии
средство за облекчаване при слънчево изгаряне
може да се комбинира с масло от сусам и служи за регенериране на кожата
дори бебешката кожа може да се третира с него, тъй като е особено полезна за нея.
А ето и още малко любопитна информация за ядката на макадамията.