Маргарин или масло? Мравките знаят oтговора
от Kulinar.bg | 16 януари 2014
Да се доверим на работливите насекоми

Маслото и маргаринът са в зловеща битка от много отдавна.

 

Вероятно от мига, в който вторият е изобретен през 1869 година, във Франция, от един химик с много странно име.

 

Как се прави масло?

 

Накратко, ако вярваме на религията, Бог е създал кравите, а те пък ни дават мляко.

 

А  за да си направи човек масло, първо трябва да издои кравата.

 

След това той събира каймака от прясното мляко, разбива го хубаво с миксер или на ръка, и получава вкусно домашно масло. Толкова е просто!

 

Как се прави маргарин?

 

За разлика от маслото, маргаринът не идва от божествени ръце. А от обработването на растителни (понякога и животински) мазнини чрез процес, който със сигурност познавате и който се нарича хидрогениране.

 

Без да навлизаме в подробности, едно нещо е сигурно: ако маслото идва от кравичката, то маргаринът идва от лабораторията.

 

И все пак, човекът е просто човек и понякога лесно се обърква и подвежда. Най-вече от цените в супермаркетите и други, чисто комерсиални, причини.


Така че, вместо да питат техните братя и сестри кой от двата продукта е по-полезен, Мат и Бетси от DIY Natural решават да се допитат до избора на възможно най-обективните и работливи същества от планетата Земя. Мравките!

 

Поставяйки парче пълномаслено, парче нискомаслено масло и купчинка маргарин в една чиния и пускайки няколко мравки отгоре им, те получават верния отговор, който виждате на снимката.


 

А той е именно маслото.

 

И все пак, като си купувате масло, имайте предвид, че и то спада към списъка на продуктите, които можете да приготвите сами, у дома.


Точно как се прави домашно масло, ще научите съвсем скоро от вашия верен приятел в кухнята - Kulinar.bg.

Рецепти