Не може да не сте гледали американски филм, в който главната героиня иска да сготви нещо вкусно, но така не и се удава да стои зад печката, и какъв мислите е крайният кулинарен шедьовър – макарони със сирене.
Е, не е лошо и да си кралицата на макароните със сирене. Това е традиционна рецепта за САЩ, не случайно започнахме темата с американските филми.
Обикновено прословутите макарони се приготвят със сирене Чедър и мляко. Текстурата става мека и кремообразна.
Е, разбира се, не всяка рецепта е толкова простичка. Могат да се срещнат далеч по-интересни варианти. А ако се загледаме назад в миналото, ще открием една далечна история на рецептата, още от края 70-те години на 18 век.
Тази рецепта е излязла от пределите на Америка и е придобила най-различни облици. Но основните два елемента не се променят – сирене и макарони.
Ето няколко интересни начини за направа на любимата американска рецепта, които ще ви харесат.
Макарони със сирене по малтийски
На острова тази рецепта е една от най-популярните и любими рецепти с паста. Обикновено се приготвя с мляно телешко или свинско месо, или смес, сос болонезе, яйца и естествено сирене.
Руски вариант на макарони със сирене
Рускаците обичат да си добавят повечко зеленчуци към пастата, за да обогатят и подчертят вкуса на сиренето в рецептата.
Испански макарони със сирене
Тук любопитното е, че сиренето не играе основна роля в рецептата. Испанската версия се прави със свински наденички, доматен сос, лук и отгоре се гарнира с настъргано сирене.
Макарони със сирене по шведски
"Макарони пудинг" звучи като десерт, но всъщност е шведската версия на макарони със сирене. Съдържа още праз лук и шунка.
Швейцарски макарони със сирене
Тук сиренето Чедър е заменено от традиционното за Швейцария Ементал, а в рецептата има още печен лук и течна сметана.