Локуменик - невероятен десерт по нашенски
от Симона Иванова | 04 януари 2016
Рецепта стъпка по стъпка

Ако сте се поизчерпали откъм идеи за десерти, може би ще се заинтригувате от това предложение. 

 

Повечето от вас може би знаят този вариант на сладка баница, но за другите да кажем - това е нещо невероятно!

 

Прави се лесно, а резултатът е буквално зашеметяващ!

 

Сигурни сме, че ще ви допадне. Десертът е от типа на сиропираните сладки баници, но лично ние го поставяме няколко нива над баклавата.

 

Е, да не губим повече време в приказки, минаваме към продуктите. 

 

Само последно да ви кажем - едно допълнение към локуменика го прави наистина уникален и това е халвата. Ако сте скептични към нея, прибавете само на част от десерта и ще се убедите, че с халва е много по-вкусно.

 

Продукти:

 

- 400 г кори за баница

- 2 яйца

- 1 ч.ч. брашно

- 1 ч.ч. захар

- 1 ч.ч. олио

- 1 бакпулвер

- 2 кутии локум

- 200 г халва

 

За сиропа:

 

- 2 ч.ч. вода

- 1.5 ч.ч. захар

 

Подготовка:

 

Нарежете локумчетата на четвъртинки. Халвата - на кубчета.

 

36985

 

Пригответе кексовото тесто от яйцата, брашното, захарта, бакпулвера и олиото. Разбийте с миксер за по-лесно.

 

36981

 

Пригответе си кръгла тава. Намажете я леко с олио. Започнете да навивате локуменика. Всяка кора мажете с по 2-3 лъжици от кексовата смес. На дългата страна подредете локумчета и парчета халва и навийте стегнато. 

 

36987

 

36993

 

36990

 

Печете локуменика на 180 С за 30 минути. После оставете да изстине. 

 

36994

 

От захарта и водата пригответе сироп. Варете сиропа, докато изври половината вода. После залейте изстиналия локуменик.

 

36998

 

36988

 

Припомнете си най-вкусните рецепти с локум.

Рецепти