Колко точно трябва да се готвят яйцата?
от Kulinar.bg | 19 август 2015
За да имаме перфектен резултат

Почти няма човек, който да не обича яйца – някои ги предпочитат бъркани, други варени, трети забулени, на омлет и т.н.

 

Но е добре да знаем точно колко време трябва да се готвят яйцата, според начина на приготвяне, за да получим накрая най-прекрасните яйца.

 

Но нека си кажем, че яйцата са капризен продукт, стават за броени минути, и то всяка минута е от значение. Затова бъдете до тях и не се разсейвайте с други дейности. Не че ще стане голям фал, но просто няма да имате яйцата, които така ви се хапваха.

 

И така за варени яйца – оставете ги за 10 минути в кипящата вода. Така ще можете спокойно да си ги обелите и да ги превърнете в красиви пълнени яйца, ако желаете.

 

Ако пък искате варени, но рохки яйца, които да останат в черупката си, тогава ги сварете за 4 минути, след завирането на водата. В този случай ще е полезно, ако имате от онези стойки, които държат яйцата изправени, за да можем да си ги хапнем с лъжичка.

 

За пържени яйца на очи – пържете в тигана за 4-5 минути. Така жълтъкът ще остане леко рохък, ако го предпочитате по този начин.

 

20283

 sxc.hu


Бъркани яйца – отново 4-5 минути, след като се е сгорещила мазнината. 

 

И накрая забулени, или поширани яйца, както ги наричат шеф-готвачите – сложете водата да заври в по-дълбока тенджера, пуснете (чукнете) яйцата и гответе за 4 минути. Пригответе си и малко хляб, тъй като по този начин яйцата просто си призовават една филийка хляб.

 

Може и за някой приготвянето на яйцата да е фасулска работа, но не забравяйте, че някои домакини сега прохождат, трябва да обърнем внимание и на тях.  

Рецепти