Коледна медено - джинджифилова къщичка
Тип ястие: десерт
Празник: Коледа
Сезон: зима
Кулинар: Лили Лучкова
време
> 90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

800 г брашно, 280 г пудра захар, 120 г масло, 5 с. л. разтопен мед, 4 яйца, 1 ч.л. сода за хляб, 2 ч. л. подправка – смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.  

2

Изброените продукти се омесват на меко тесто, което не лепне. При нужда се добавя още малко брашно.

3

Хубаво е тестото да престои поне няколко часа в хладилника преди употреба или цяла нощ, но и веднага да го разточвате се получава.

4

Разточва се кора с дебелина 3-4 мм и от нея се изрязват стените на къщичката. Може предварително да си направите шаблон, по който да ги изрежете, за да паснат добре после при слепването.

5

Пече се 160 С около 10 минути. Като изстинат хубаво се втвърдяват и може да започне рисуването и слепването на стените. За украсата на самите стени и слепването им използвам белтъчна глазура.

6

Приготвя се по следната рецепта: 1 белтък (най-добре пастьоризиран) се разбива с 150-200 г пудра захар. Добавят се 6-7 капки лимонов сок. Разбива се до гладка консистенция, колкото по-гъстичка, толкова по-бързо и лесно ще залепи стените.

7

За рисуването и украсяването слагате от белтъчната глазура в пош и започвате да импровизирате. За сняг съм използвала кокос, пудра захар, а за кафявите нападали неща по снега, съм използвала канелени пръчици и звездовиден анасон.

Подобни рецепти
Любопитно