Коледна елха с течен шоколад за закуска
от Kulinar.bg | 15 декември 2023
Трябва да я опитате

На тема Коледа сме и вече наистина ни се приготвят най-различни празнични глезотийки.

 

Имаме една много лесна шоколадова елха за закуската на Коледа. Сигурни сме, че ще ви хареса, защото има много течен шоколад – това сякаш беше достатъчно да спечели нас.

 

В никакъв случай не си мислете, че се прави трудно, няма такова нещо. Даже има опасност да ви стане любимата закуска и да си я приготвяте не само за Коледа.


За целта на тази елха с шоколад ви трябва:


за тестото:

брашно 450 г

захар 70г

мая 2 с.л.

сол 1 щипка

масло 30 г

вода 50 мл

2 яйца


за пълнежа:

1 чаша течен шоколад


за намазване:

мляко 2 с.л.

захар 2 с.л.

вода 4 с.л.

 

По желание, или ако нямате време, може да използвате готово тесто

 

И така, да преминем към готвене:

 

Направете тесто от посочените продукти. Оставете да втаса.

 

След това разделете на 4 топки и всяка разточете. Оформете листовете тесто като елха (виж видеото).

 

Сложете хартия за печене в тава и сложете 1 лист тесто, намажете с течен шоколад, след това повторете с останалите пластове.

 

С помощна на остър нож оформете клоните на елхата.

 

36443

 

36441

 кадри:youtube.com

 

Намажете елхата с мляко и сложете да се пече за 180 С за 1 минути. Когато добие златист цвят е готова. 

 

Докaто е още топла елхата с шоколад, намажете с малко захар, разбъркана с вода. По желание може да поръсите и с малко сусам, за да наподоби снежец по елхата :) 

 

Това е една чудесна коледна закуска, която определено се прави лесно и ще се хареса на всички у дома.

 

Нека ви припомним и питка Красота, която се прави на подобен принцип.

 

А сега ви каним да погледнете и видеото, за да стане напълно ясно как се прави празничната закуска с течен шоколад.  

 

Рецепти