1
Моята великденска трапеза :)
2
Маята се разбива в топлото прясно мляко с 1 ч.л. захар и брашно на кашичка и се оставя да бухне 10 минути.
3
Разбиват се яйцата с останалата захар, сипва се в средата на брашното, добавя се шупналата мая, половината мазнина, киселото мляко, ванилията, настъргана лимонова кора, щипка сол и се замесва меко тесто, като по време на месенето, се добавя останалата мазнина и се меси докато се усвои.
4
Може да се остави да втаса 40-50 минути и веднага да се работи с него, но може да престои в хладилника в торбичка от 12 до 16 часа, затова се нарича „хладилно тесто“.
5
На сутринта разделих тестото на 4 части.
6
Две от тях се разточват на правоъгълник. Единият се намазва с шоколад, другият със сладко от сини сливи. Навиват се рула и се оставят в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка да втасат още 40 минути. После се намазват с разбит жълтък и се поръсват със сусам и захар. Пекат се в загрята фурна 170 С до готовност.
7
Третото тесто се разделя на две, оформят се два дълги правоъгълника, поръсваме с натрошен шоколад и оформяме на фитили. Двата се усукват и навиват на охлюв. Поставя се в намазнена тавичка, като втаса, намазваме с жълтък и украсяваме със захарните сърца.
8
Последното топче тесто се разделя на 4 части. Всяка се оформя на лента. Отгоре се поръсва със захар, червени боровинки и накиснати и отцедени стафиди. Сплитат се на плитка оформените фитили, поставя се в тавичка. Отгоре се намазва отново с жълтък и се поръсва захар, забождат се червени боровинки.
9
Печем двата кръгли козунака заедно в умерена фурна 170 С, като към края се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори. Печем 40 минути.