Кактуси за десерт
от Kulinar.bg | 11 март 2014
Не сме полудели, ще си говорим за кексчета :)

Царството на флората винаги е служило като дълбок извор на вдъхновение за талантливите сладкари. Красиво изрисуваните или шприцовани цветчета често се озовават върху глазурата на тортата или пък на върха на мъфина.

 

Всъщност флоралните мотиви далеч не са единствените, които намират приложение в сладката страна на кулинарията. Красотата на природата е толкова всеобятна, че ограничаването до цветни мотиви си е цяла загуба на талант.

 

За последното твърдение свидетелстват едни изящни кексчета (къпкейкс), които имитират кактуси. Да, съгласни сме, че бодливото растение не е най-характерният декоративен образ по отношение на сладкишите. Асоциираме го най-вече с текила. Но пък е декоративно растение, на което се радват много хора по света.

 

Пекарката от Бруклин Алана Джоунс-Ман, която осъществява най-различни "направи си сам" проекти, е автор на страхотните кексчета-кактуси, причина за написването на тези редове. Подобно на изключително реалистичните торти на сладкарката Бет Ан Голдбърг, бивш инженер на НАСА, и кактусите биха ви объркали на пръв поглед.

 

За да си ги приготвите, ви трябват следните неща:

 

много вдъхновение

 

доволно количество зелена сладкарска боя

 

различни глазури

 

шприц

 

сладкарска формичка за цвете

 

Най-интересното е, че американката е самоук майстор. За нея най-важен е усетът към детайлите и персонализирането на всяка идея.

 

Така крайният продукт винаги изглежда впечатляващо и различно.

 

Следващата седмица пък очаквайте среща с една много талантлива сладкарка от България, ухаеща на ванилия и още нещо.

 

22162

 

22164

 

22163

 

22165

Рецепти