Какво трябва да знаете за турското кафе?
от Kulinar.bg | 07 май 2014
И една рецепта за турско кафе с кардамон

Приятна смесица от кафе, захар и (понякога) кардамон, турското кафе превъзхожда останалите най-вече заради ритуалния му характер.

 

Неслучайно в Турция за него казват, че трябва да бъде черно като ада, силно като смъртта и сладко като любовта.

 

Както вече сме писали (повече за турското кафе), неговото приготвяне е малък обичай, който изисква използването на хубаво джезве и специална чашка при поднасянето му.

 

Какво още трябва да знаем за това кофеиново удоволствие?

 

1 чаша турско кафе съдържа около 46 калории. Напитката не съдържа мазнини, фибри или протеини. Също така, не предоставя на организма нито калций, нито желязо. За сметка на тях, удоволствието от консумирането му е безмерно.

 

Ако е подсладено, турското кафе би съдържало около 11 грама захар. Ако следите консумацията си на захар, обаче не можете да си представите напитката без нея, най-добре пропуснете сладкишите.

 

Последното би било трудно, особено ако сте седнали в автентично кафене, в което към чашката поднасят я халва, я баклава, но все пак мислете за здравето си.

 

Ако решите да пропуснете захарта по една или друга причина, можете да промените вкуса на кафето с помощта на ароматния кардамон. Как да си го приготвите?

 

Турско кафе с кардамон

 

Необходими продукти:

 

1 кафена чаша вода

 

1 с.л. фино смляно кафе

 

смлян кардамон на върха на ч.л.

 

Начин на приготвяне:

 

Кипнете водата в джезве. Махнете от котлона и пробавете кафето и кардамона. Върнете на котлона, докато започне да "набъбва". Повторете процедурата още веднъж.

 

Излейте кафето в подходяща чаша, изчакайте да се утаи на дъното, преди да му се насладите.

 

Във видео категорията ни пък можете да видите как си приготвят кафето в Истанбул.

Рецепти