Какво е да готвиш на 900 метра надморска височина?
от Kulinar.bg | 07 юли 2014
Готови ли сте на подобно предизвикателство?

Замисляли ли сте се, че всички народи или групи от населяващи места с висока надморска височина, си имат по една специална рецепта за плосък хляб?

 

Отговорът не е, просто защото го харесват, а защото кексовете, сладките, хлябът и други печива просто не се приготвят по същия начин.

 

Рецептите, които всекидневно ползваме са изпитани и питката винаги ни се получава.

 

Но, ако се опитате да я приготвите на голяма надморска височина, то ще се убедите, че съставките сякаш няма да реагират по същия начин на топлинната обработка.

 

Едва ли щяхте да имате интернет, за да четете тази статия, ако живеехте на 2500 км надморска височина.

 

Но ако си спретнете екзотична ваканция, включваща няколко нощувки на подобна височина, може и да ви се случи да готвите в подобни условия. Човек не знае накъде ще го отведе животът, не е ли така :)

 

Ето какво трябва да знаем за готвенето на високо, образно казано.

 

Научни факти

 

Първо и основно – височината. Колкото по-високо се манирате, толкова по-висока става точката на кипене на водата. Това прави тестото по-гъсто, независимо, че ползвате позната рецепта, а съответно изисква повече време за приготвяне.

 

С изкачването, изпаряването на течностите става все по-бързо. Това може да обърка рецептата и да изсуши съставките прекомерно.

 

Височината спомага за по-бързото втасване. Това може да доведе до рязко спадане на разбитите белтъци в кейка или тортата. А все пак външният вид ни е важен, нали така.

 

Какво трябва да знаем

 

Всеки, който готви на около 900 метра надморска височина, или повече, трябва да знае, че традиционните методи не действат съвсем.

 

Правилата, обаче, не действат еднакво за всички региони и климати. Опитайте основните и след това ги адаптирайте в ситуацията.

 

Основни положения 

 

Намалете маята на половина (от посоченото в рецептата).

 

Температурата на уредите обикновено е повишена, затова намалете времето за печене.

 

Намалете захарта, увеличете течността (от посочените в рецептата).

 

Как да избягаме от добавената захар.

 

А на много големи височини, количеството брашно също се увеличава.

 

Рецепти