Какво НЕ трябва да съхраняваме в хладилник
от Симона Иванова | 03 юни 2015
И защо....

Повечето от нас са свикнали да съхраняват всичко, което се яде, в хладилника. И вие сте така, нали?

 

Само че не за всички продукти ниската температура е най-доброто решение. Има такива, за които най-добрият вариант за оптимален вкус е стайната температура.

 

Държим да уточним, че продуктите от списъка не стават отровни, ако ги държите в хладилник. Просто променят вкуса или консистенцията си.

 

Затова, ако искате да се наслаждавате максимално на долуизброените продукти, не ги съхранявайте в хладилник.

 

Предварително да ви припомним още една група храни, които по-добре да държим далеч от хладилника.

 

1. Олио

 

Нямаме предвид само слънчогледовото олио, а всички видове течна мазнина - кокосово, бадемово, зехтин и т.н.

 

Не че хладилникът им вреди по някакъв начин. Просто след като извадите олиото от хладилника, то ще е в почти твърдо състояние и няма да можете да го използвате веднага.

 

Ако все пак сте го оставили там, сложете го за няколко секунди в микровълновата. Така то отново ще премине в течно състояние.

 

2. Банани


Ако съхранявате в хладилник неузрели банани, с цел да узреят, това няма да стане. Студената температура спира процеса на зреене, така че след като ги извадите, ще са си точно толкова зелени, колкото и преди това.

 

Ако пък бананите са узрели, в хладник ще придобият крайно неприятен вид. Кората им ще потъмнее и ще стане доста тънка. 

 

3. Мед

 

Както знаете, медът е от онези продукти, които не се развалят. Ама наистина никога!

 

Дори да забравите бурканче с мед в хладилника 3-4-5 години, свойствата му няма да са променени, нито пък вкуса.

 

Проблемът да съхраняваме мед в хладилника е, че така той доста по-бързо се захаросва и кристализира. 

 

След като го извадите, ще бъде толкова твърд, че трудно ще може да се маже, затова по-добре му намерете място в някой шкаф.

 

4. Пъпеш и диня

 

Ако са нарязани, разбира се, правилното съхранение е в хладилник, защото иначе ще ферментират за броени часове.

 

Но ако все още са цели и неразрязани, по-добре ги дръжте на тъмно и проветриво място. Така антиоксидантите в тях се запазват по-дълго време.

 

5. Авокадо


Ако сте купили твърдо авокадо и чакате да узрее, преди да го ползвате, това няма да стане в хладилник.

 

Снимка - scx.hu


Отговорът е същият като при бананите - просто студената температура спира зреенето на плода.

 

6. Билки и подправки 


Ако ги увиете стегнато в прозрачно фолио или специални вакуумни пликове, няма никакъв проблем да ги съхранявате в хладилник

 

Ако обаче ги оставите просто така, те ще попият от миризмите в хладилника и след това няма как да ги върнете към нормалния им мирис. А все пак именно ароматът е ценното в подправките и билките.

 

Освен това в хладилник ще изсъхнат доста по-бързо. 

 

 

Най-добре купувайте малки количества, без значение за какви продукти става дума, за да ги употребите по-бързо. Така ще се наслаждавате на постоянно пресни изделия.

 

Ако все пак имате в повечко, внимавайте кое къде съхранявате.

Рецепти