Как се правят перфектните зелеви сарми?
от Симона Иванова | 15 декември 2023
+ нагледно видео за точния метод

Сармите са нещо, без което празничната трапеза просто не е пълна.

 

По традиция се правят и на Бъдни вечер, и на Коледа, и на Нова година. 

 

Като, разбира се, сармичките за Бъдни вечер трябва да са постни. 

 

Постни или месни, лозови или зелеви, обичаме ги всякакви. Някак по-традиционно е около Коледа да се правят зелеви сармички.

 

Киселото зеле тъкмо е станало и е точно за сарми. 

 

Тези, които повечко обичат лозовите сарми, най-вероятно са се запасили с лозови листа в буркани от лятото (или от магазина) и също могат да си приготвят такива сармички, но нека ги оставим тях за лятото, а сега да насочим вниманието си към сочните зелеви сарми.

 

Много често сме чували фразата "Няма значение вида, важен е вкусът". А и самите ние сме я използвали неведнъж. 

 

Само че ние ви предлагаме повече никога да не се налага да я чувате особено що се отнася до сармите.

 

Коледа наближава и точно сега е времето да се начуим как се правят перфектните зелеви сарми! 

 

Първо трябва да сте сигурни, че зелето ви е хубаво - не е много солено, не е много твърдо или много меко. Ако е солено, можете да го накиснете във вода за известно време. 

 

Второ плънката ви трябва да е абсолютно перфектна. Ако говорим за сармите на Бъдни вечер, препоръчваме ви да опитате тези Постни сарми. Плънката е традиционна и абсолютно безпогрешна.

 

Л.Грънчарова

 

Хвърлете един поглед и на тези Постни сарми с праз и маслини. Маслините не са нещо, което традиционно слагаме в сарми, но пък защо да не пробваме нещо ново?

 

Ето още една страхотна идея за плънка, която може да се напълни и в сарми, и в чушки. 

 

А за любителите на местните деликатеси и по-точно за Коледната вечер предлагаме тези чудни Зелеви сарми. Ако нямате ваша изпитана и любима рецепта за сарми, то задължително изпробвайте тази.

 

Ако все пак ще заложите на лозовите сарми, то припомнете си как се правят перфектните лозови сармички.  

 

И дойде и дългоочакваният момент, в който да ви покажем как точно да навиете (или да сгънете) сармите, така че да станат абсолютно перфектни и еднакви. 

 

Рецепти