Как правилно да настържем кората на лимон
от Мартина Николова | 22 януари 2014
Любопитно видео за лимонените трикове

Лимоните участват много усилено в печенето на десерти и в готвенето като цяло. Свежестта от прясно изстискан лимонов сок или ароматът от лимонова кора правят ястието или сладкиша неповторими.

 

Но случвало ли ви се е да усещате лека горчивина в десерта. Това вероятно се дължи на бялата ципа, която се намира точно под кората на ситруса.

 

Обикновено, когато рендосваме лимона, заедно с кората се отделя и част именно от тази бяла ципа. Как рендосваме? В повечето случаи взимаме лимона с дясната си ръка, ако сме десничари, ако не – обратно, и рендето за цитруси стои в лявата. Движим нагоре – надолу лимона и така се случва остъргването на горчивата бяла част.

 

Това, което трябва да направим, е да вземем рендето с дясната ръка, а лимона с лявата. Така ще контролираме натиска по-добре и горчилката няма да попада в храната.

 

Другият проблем с киселия плод, е че понякога е много твърд и, когато се нуждаем от сока му, за някакво ястие, се затрудняваме при изстискването му.

 

В ситуации като тази, сложете лимона в микровълновата за 20 секунди, извадете го и оттам – натам процедурата е позната – притиснете лимона с длан, търкаляйте го няколко пъти, срежете на половина и изстискайте сока на лимона. Става далеч по-лесно.

 

Използвайте сока за ароматен салатен дресинг или си направете марината за пилешко или свинско месо – лимонов сок, вода, сол и билки на вкус.

 

Тъй като лимоните, както и всички цитруси впрочем, са много полезни, просто изстикайте един и го добавете към водата си, ей така за тонус.

 

Ако не сме били достатъчно ясни, вижте и видеото малко по-надолу.

 

Рецепти