Как да почистим алуминиевите тигани?
от Kulinar.bg | 04 юни 2014
И още няколко много полезни трика в кухнята

Знаете, че периодично ви показваме някои трикове, на които сме се научили или сме се натъкнали в "кулинарното" пространство, така да се каже.

 

И, разбира се, не искаме да си пазим само са себе си.

 

Затова следва поредната порция кулинарни хитрости, които ще направят вашето пребиваване в кухнята далеч по-лесно.

 

1.Отлепете първия слой от лука, това ще помогне за намаляване на лютивината.

 

2.Пастата за зъби е чудесно средство за почистване на сребърни предмети.

 

3.Активният въглен е далеч по-подходящ абсорбатор на миризма от хладилника, в сравнение със содата за хляб.

 

4.Ако се изгорите, докато готвите, сложете малко горчица на мястото. Това ще успокои болката и ще предпази от поява на мехур.

 

5.Ако имате алуминиеви тигани, които изглеждат зле и стари, сложете ябълкови кори в тях, накиснати във вода, и оставете да заври. Това ще ги направи да изглеждат лъскави и ще ароматизира кухнята.

 

6.За да запазите свежи курабийките, сложете намачкана мека салфетка на дъното на съда, в който ги съхранявате.

 

7.Ако солта се е намокрила и слепнала, пуснете няколко зърна ориз, които да абсорбират влагата.

 

8.За да запазите салатата айсберг свежа за по-дълго, сложете я в хладилника, увита в чиста, суха хартиена кърпа. Същото може да послужи и за маруля.

 

9.Ако хлябът е започнал да остарява, сложете стрък целина в плика и затворете. Така процесът ще се забави.

 

10.Трябва да имате растението алое вера в кухнята. Гелчето в листата и стъблото се маже веднага при изгаряне.

 

11.Когато приготвяте супа, сос или ястие в касерола, която се получи накрая прекалено мазно и калорично, сложете кубче лед. То ще привлече мазнините, а след това веднага го извадете, преди да се е стопило.

 

12.За да използвате повторно мазнина, без това да пренесе ароматите на вече сготвеното в нея на следващото ястие, пуснете парче джинджифил в нея и го запържете. Това ще премахне всички предишни аромати.

 

13.Ако млякото се разваля, преди да успеете да го изпиете, сложете щипка сол, веднага след като сте го отворили, което да забави развалянето.

 

14.Трябва ви спешно лед за партито? Знайте, че вода, която е сварена и охладена, замръзва много по-бързо.

 

15.Ако две стъклени чаши (от тънко стъкло) са залепнали една в друга, сложете кубчета лед в горната, а долната потопете в топла вода. след това ги сръпнете, за да се отделят.

 

16.Казват, че ако попадне треска под нокътя, може лесно да се махне, ако потопите пръста в купичка с мляко и парче хляб.

 

17.Ако искате дървените шкафчета да се движат по-лесно и безшумно, то намажете релсите им със свещ.

 

18.Памучна топка (тампон), натопена в ябълков оцет, сложена на току що появила се синина, ще помогне за по-скорошното й заличаване.

 

Рецепти