Как да използваме алуминиевото фолио в домакинството
от Симона Иванова | 01 октомври 2015
11 удивителни употреби

Алуминиевото фолио е от онези неща, които има в почти всяко домакинство (да не кажем във всяко).

 

Истината е обаче, че го ползваме само за да покриваме месо при печене. А фолиото може да има доста други приложения.

 

Сигурни сме, че дори не подозирате за някои от тях.

 

1. Алуминиевото фолио може да се ползва, както за покриване на тавата, така и вместо хартия за печене - на дъното на тавата.

 

Припомнете си най-лесният начин да застелете тава с фолио

 

2. Ако си носите сандвич на работа или приготвяте за детето си, можете да увиете сандвича във фолио вместо в салфетка. Така няма никаква опасност да изцапа нещо в чантата.

 

3. Ако сте изпекли по-рано през деня хляб или питка, които искате да запазите топли до вечерта (например, докато дойдат гостите), увийте с алуминиево фолио. 

 

4. Използвайте фолио вместо телче за миене на съдове, като направите топка от него. Става за почистване на тенджери, тави и тигани.

 

scx.hu

 

5. Може да наострите ножицата си, като сгънете няколко пласта алуминиево фолио и срежете няколко пъти. 

 

6. Как да гладите супер лесно с помощта на алуминиево фолио? Сложете един лист фолио на дъската за гладене, отгоре покрийте с кърпа и сложете дрехата. Така ще гладите едновременно от двете страни.

 

7. За да предпазите растенията от вредители, сложете няколко парченца фолио в почвата.

 

8. За почистване на бижута - сложете в купа или друг съд един лист фолио, добавете прах за пране (течен), оставете за 1-2 минути, после изплакнете и изсушете.

 

9. За да почистите сребърните си прибори, сложете в купа лист фолио, вода и 2 с.л. сол. В тази течност сложете приборите и ги оставете няколко минути. После изплакнете и подсушете с памучна кърпа.

 

Вижте още интересни съвети за почистване на цялата къща.

 

10. Увеличете ефективността на радиатора. Нужни са ви няколко листа фолио и голяма дървена плоскост. Залепете фолиото с лъскавата страна навън върху плоскостта и я поставете зад радиатора - трябва да има достатъчно място, за да сте спокойни, че е далеч от топлината. 

 

scx.hu

 

11. За да преместите тежки мебели, сложете парче фолио (с матовата страна надолу) под краката им.

 

12. Можете да си направите и "тавичка" от фолио с форма по ваше желание - сърце, звезда или каквото решите. За по-голяма сигурност, после сложете направената от вас форма в друга тава и така сипете кексовата смес в нея. 

 

13. Може да замразите готова пица, като я увиете във фолио и приберете във фризера. Когато решите да я хапвате, сложете я във фурната (както е увита с фолиото) за 10-тина минути. Пицата ще е уникално вкусна.

Рецепти