Как да запазим кутиите за храна от вмирисване?
от Kulinar.bg | 02 юни 2014
Тези и други полезни хитрости от кухнята

Голяма степен от вас вероятно знаят тези трикове или поне повечето от тях, но ние сме длъжни да споделяме с по-младите и начинаещи, всичко, което знаем.

 

А може пък и да ви изненадаме с нещо.

 

1. За да почистите ръцете си от миризмата, след като сте рязали лук, ги натъркайте в метален прибор.

 

2. Прясното кафе също може да абсорбира миризма и ръцете ви.

 

3. Ако се случи да пресолите супата, пуснете един каротф в нея.

 

4. Когато варите яйца, сложете щипка сол, за да не се счупят черупките.

 

5. Никога не слагайте цитруси или домати в хладилника. Пречи на аромата и вкуса им.

 

6. За да изчистите електрическа кана от натрупване на калций по нагревателния елемент, варете половинн част оцет и половин част вода, след това изпразнете.

 

7. Когато съхранявате контейнери и кутии за храна, сложете по една щипка сол в тях, докато си стоят празни, за да ги предпазите от вмирисване.

 

8. Когато приготвяте грейви сос и се случи да го загорите, просто го прехвърлете в чист тиган и продължете готвенето, като прибавите захар, тя ще премахне вкуса на загоряло.

 

9. Загорили сте ориз в тигана? Сложете парче бял хляб за 5-10 минути отгоре, за да поеме дъха на загоряло. При сервиране, естествено, избягвайте да сервирате загорялата част от ориза.

 

10. Преди да режете чили чушки, намажете с малко олио ръцете си и кожата ви няма да попие миризмата и лютивината.

 

11. Ако не сте сигурни колко са пресни яйцата ви, сложете ги в малко вода. Те ще останат на дъното, ако са пресни, ако не – ще изплуват на повърхността на съда.

 

12. Преди да правите пуканки в тигана, ги накиснете във вода. Това ги кара да се пукват по-бързо и да станат по-пухкави.

 

13. Не съхранявайте бананите както са си на чепката, разделете ги и ги дръжте далеч един друг, колкото е възможно повече. Или поне така, че да си тежат един на друг.

 

14. За да запазите картофите от покълване, сложете една ябълка между тях.

 

15. Ако ви остане малко вино, след вечеря, замразете го във формата за ледчета. Използвайте го, за да го добавите в супите.

 

16. За да почистите ъглите или извивките на ваза или кана, сложете разтоврим аспирин във вода.

 

17. Ако имате аквариум, не изхвърляйте водата, просто така. Тя е ценен тор за растенията и едновременно с това ги напоява.

 

18. Полейте растенията или домашните насаждения с водата от варенето на паста или картофи. Тя е полезна за тях.

 

19. Когато размразявате месо от фризера, капнете малко оцет отгоре.

 

20. Веществото, което ни кара да плачем, белейки лук, се намира в средата на самата глава. Затова го извадете, като използвате заострен нож, правейки конусовидни движения.

 

Рецепти