Защо да НЕ изхвърляме водата от боба
от Kulinar.bg | 13 февруари 2016
Можем да я използваме по-умно

Много ни харесва всичко в кухнята да се използва докрай и нищо, ама нищо да не се изхвърля.

 

Може би сте забелязали, че често ви показваме различни трикове за това как можем да използваме онази част от продуктите, която обикновено отива в кофата за отпадъци.

 

В края на тази статия ще намерите няколко линка, които ще ви покажат как досега сте хвърляли откровено казано съкровища от кухнята си.

 

Но преди това нека днес ви запознаем с още нещо, на което попаднахме съвсем скоро като информация.

 

Какво можем да направим с водата, в която сме сварили зрял фасул.

 

Ако приготвяте боб по стария метод с изхвърлянето на водата 3 пъти, тогава нищо не ви пречи да запазите поне 2-та и 3-та вода (първата можете да изхвърлите по обективни причини) и да си забулите яйца в нея.

 

sxc.hu



Да не забравим да кажем и как се правят перфектните поширани яйца

 

Ако искате можете да овкусите малко течността и ще се получи чудесен зеленчуков бульон. Ние определено не се бяхме сетили за това – да забулим (пошираме, както се казва на езика на кулинарията) яйца в зеленчуков бульон. Това е един чудесен начин да си доставим повече вкус.

 

И да добавим още малко идеи – всъщност водата от варене на боба, с добавени малко чесън и дафинов лист например, може да се използва във всяка рецепта, в която има и зеленчуков бульон.

 

А сега и обещаните линкове - никога не изхвърляйте:

 

най-полезното от плодовете и зеленчуците

 

черупките от яйцата

 

мазнината от готвенето

 

 

 

Рецепти