Захар за сияйна кожа
от Kulinar.bg | 18 февруари 2013
Сладките кристалчета служат за основа на редица домашни мазила

Неведнъж сме ви разказвали, че прекомерните количества захар, са вредни за организма. Това важи в особено голяма степен за добавената захар в преработените храни като газирани напитки, опаковани десерти и вафли, тестени изделия... почти навсякъде.

Но съвсем не искаме да заклеймяваме изцяло сладките кристалчета. Напротив, те ни дават дават енергия, а освен това могат и да ни разкрасят. Как точно се случва това, четем в Jenite.bg и бързаме да споделим с вас.  

Нека започнем от думата "скраб". Независимо дали ще бъде за лице или за цялото тяло, в този случай захарта ще ви помогне да се освободите от мъртвите клетки и да постигнете забележителна свежест на кожата. Тя ще бъде мека, ще сияе щастливо.

Може да не си го представяте така, но всъщност захарта е много нежна към кожата. В сравнение с обичайните солени скрабове, сладката смес има и по-малко дехидратиращо действие. И така, започваме:

Портокалов скраб

Забъркайте смес от половин чаена чаша захар, 2 супени лъжици сметана или пълномаслено мляко, 1 кафена чашка зехтин или бадемово масло.

Накрая добавете малко прясноизцеден сок от портокал, намажете цялото си тяло с получената консистенция и я оставете да постои 10-15 минути. След това се изкъпете и се наслаждавайте на кожата си, мека като на бебе!

Лимонов скраб

Той почиства и детоксикира в дълбочина. За да постигнете желания ефект, просто трябва да смесите половин чаена чаша захар със сока от половин лимон.

Отново добавете малка чашка зехтин или бадемово масло и нанесете приятната маска върху тялото си. Масажирайте в продължение на 5-10 минути и се измийте.

Бананов скраб

Поредната елементарна рецепта с учудващо благотворно влияние. Направете си пюре от един (пре)зрял банан и добавете 3 супени лъжици захар, плюс 1 чаена лъжичка зехтин. Масажирайте внимателно и отмийте.

Кафява захар срещу сухи участъци и петна под грима

Ако имате такива проблеми, опитайте да смесите само 2 супени лъжици кафява захар с около 4 лъжици пълномаслено мляко и няколко капки зехтин. Разбърквайте до получаването на нежна смес. Нанесете я по лицето с върховете на пръстите си, оставете да действа 5-6 минути и готово!


6778


Захар за задържане на червилото

Засега приключихме със скрабовете, но не и с полезните съвети, нуждаещи се от захар за изпълнение. Червилото ви изчезва прекалено бързо? Пробвайте следното: веднага след нанасянето му сложете по устните си и мъничко захар.

Изчакайте 30-40 секунди, след което просто я оближете. Това е най-лесният и евтин начин да се сдобиете с дълготрайно червило.

Гладки и меки устни

Хоп, още една изненада! Смесете малко масло от жожоба (или споменатия вече зехтин) с пудра захар, нанесете пастата върху устните си с масажни движения, след това оближете.

Ако желаете, можете преди това да добавите към сместа ментов или ванилов екстракт. Бъдете сигурни, че който ви целуне след тази процедура, ще остане очарован!

Почистване на особено мръсни ръце


Боята и греста са трудни за отмиване. Но ако сложите захар в сапуна, упражнението ще стане значително по-лесно. За да успокоите след това кожата на ръцете, можете да ги поглезите със смес от равни части зехтин и сладки гранулки.

Ако се изгорите по време на хранене...

И все пак, красотата не е всичко. Захарта може да се използва и за други цели.

Ако сте хапнали горещ картоф или сте отпили от неизстиналото кафе, например. За да облекчите неприятното усещане, започнете да смучете бучка захар.

Когато бебето ви ще бъде имунизирано

Изследвания показват, че ако преди да му се бие инжекция, дадете на своя мъник вода със захар в съотношение 4:1, той ще понесе много по-спокойно манипулацията.

Други полезни съвети от Jenite.bg за разкрасяване с подръчни средства у дома: 

Почистване на лицето с черен хляб и извара

 

Бирени маски за лице и коса

 

Канела за гладка кожа

Рецепти