За какво са полезни чушките
от Kulinar.bg | 15 май 2015
И какво можем да си набавим от тях

Чушките са едни от най-полезните зеленчуци. По-конкретно ще ви занимаем с един сорт – капсикум.

 

Това е сорт чушки, който води началото си от Америка, но в последствие е култивиран по целия свят.

 

Става дума за онези широки разноцветни чушки, които за някои са "пластмасови”. Но, ако сме сигурни в произхода им, то тогава трябва да знаем и на какво са способни да помогнат за здравето ни.

 

Основната съставка, която прави чушките толкова полезни е капсаицинът – химикал, който се намира в състава на капсикум. Сега ще се убедите колко всъщност са полезни тези вкусни чушки и, надяваме се, това ще ви накара да ги хапвате повече. Капсаицинът е химикал, който се намира и в лютите чушки, но в пъти повече в сравнение със сладките. 

 

Борят се с раковите клетки с помощта на ликопенът.

 

Помагат за смъкване на теглото именно заради съдържанието на капсаицин в състава си. Той стимулира метаболитните процеси.

 

Подобряват зрението с помощта на големите количества витамин С. Помагат за намаляване на симптомите на кокоша слепота.

 

Засилват имунитетаотново с помощта на витамин С в капсикум чушките. Знаем колко е важен този витамин за моментите, в които усещаме неразположение от настинка. Точно с появата на симптоматиката трябва да засилим неговия прием. 

 

Нивата на желязо в организма могат да се подобрят с хапването на тези чушки и така да се предотврати дефицит на желязо в организма или анемия.

 

С помощта на този вкусен зеленчук можем да помогнем на косата си да расте по-бързо и да се заздрави.

 

И накрая, но не на последно място, кожата на лицето ни може да стане още по-красива и сияйна. Чушките стимулират производството на колаген, действат антиоксидантно и съдържат фитохимикали, които запазват кожата по-млада за по-дълго. Можете да пасирате моркови и чушки и да пийвате тази напитка за прочистване на кожата. 

Рецепти