За какво да използваме песто от босилек
от Kulinar.bg | 01 ноември 2015
Разнообразни, но много вкусни употреби

Едно апетитно песто от босилек в комбинация с други зелени подправки и малко ядки е допълнение, което почти всяко ястие "ще се радва” да срещне.

 

Ако имате известни затруднения да решите къде може да се използва пестото от босилек, то само след малко ще поправим това. Защото не само пастата "е родена” за песто.

 

Ще ви покажем къде може да вземе участие босилковото песто и ястието да добие невероятен вкус.

 

Първо нека се научим да си приготвяме домашно песто от босилек. Защото купешкото далеч не е толкова качествено и полезно (или поне в повечето случаи). Предлагаме ви един вариант, в който има и сирене. Повярвайте ни, става уникално вкусно. 

 

- смесете го с кисело мляко или квасена сметана, дори в гуакамолето

- полейте варените яйца, палачинките или гофретите за закуска с песто от босилек

- вместо сос за пица, сложете песто, но помнете, че е по-наситено от доматения сос, използвайте внимателно

- сложете го в състава на домашния хляб и изпечете ароматен хляб

- смесете малко песто с майонеза и намажете печените филийки с него

- смесете го с дресинга за салати, може да добавите и малко зехтин и става чудесно

- сложете го на печени зеленчуци вместо мазнина

- сложете на гриловани меса и риба, което значи, че можете да пропуснете мариноването и дори да овкусите месото така, че да не се наложи допълнителна употреба на подправки

- гарнирайте супи с няколко лъжички песто с босилек, отива си със зеленчукови супи или яхнии


Хлебчета със сирене и босилково песто/Марианна Калинкова


 

 

Пилешко с песто, увито в бекон/youtube.com

 

Вариантите са наистина много, вие имате ли си любим?

Рецепти