За какво всъщност е полезен зехтинът
от Kulinar.bg | 05 юни 2015
И на какво се дължи благотворното му действие

Зехтинът е една от най-полезните мазнини, които трябва да използваме в готвенето. Тук две мнения няма.

 

Но знаете ли, че зехтинът може да ни спаси от коварната болест на Алцхаймер?

 

Да, точно така. Има изследване по въпроса, което доказва, че съединение в състава на зехтина има силата да се бори с възпалителните процеси в организма. А част от тях са основна причина за болестта на Алцхаймер.

 

Според някои проучвания хората, живеещи в Средиземноморието боледуват от Алцхаймер много по- малко. Учените отдават този факт на това, че те използват именно зехтина в храната си, като основна мазнина.

 

Това не е единствената полза от консумацията на зехтин.

 

Вече сме ви споменавали, че с негова помощ можем да се избавим от остепорозата, която, знаете, засяга все повече хора, сред които масово жените.

 

Зехтинът, или честата му консумация, подобрява нивата на остеокалцин в организма. Зехтинът допринася за устойчивостта и правилно развитие на костната структура.

 

3311

 photl.com


По тази причина ви предлагаме да си припомните в какво се състои Средиземноморската диета, тъй като тя помага и за правилното производство на инсулин.

 

Ароматът на маслини може да ни помогне да консумираме по-малко. Уханието от маслиново дърво ни кара да се чувстваме сити и съответно да поемаме по-малко калории.

 

Звучи чудно, но ароматните съединения, намиращи се в състава на зехтина, имат тази способност, според учените.

 

Сега, след като си припомнихме още няколко причини за по-честа консумация на зехтин, отиваме да си приготвим една голяма салата за вечеря.

 

Рецепти