Днес искаме да ви разкажем за една прекрасна торта на име Естерхази. Първото нещо, което трябва да споменем е, откъде идва вкусният десерт.
На някои места ще прочетете, че е унгарско творение, на други австрийско. Но имайки предвид общото им минало по време на Австро – Унгарската империя, едва ли е голяма изненада този спор.
Интересното и необичайно име за тортата идва от принц Пол Трети Естерхази де Галанта (1786 – 1866). Той е бил член на династията на Естерхазите и дипломат в империята.
Историята, която ние предпочитаме, е, че тортата е дело на стари сладкари от Будапеща.
Рецептата за торта Естерхази датира някъде от втората половина на 19 век. Малко по-късно се превръща в една от най-обичаните и най-известните торти в цялата Австро – Унгарска империя.
Накратко, това, което съставлява вкусният десерт е млечен крем, с добавен коняк или есенция от ванилия. Този крем е грижливо обгърнат от няколко слоя бадемово тесто.
Тортата се украсява с фонданова глазура. И може би най-отличителният белег – шоколадовата украса. Тя е във формата на мрежа или паяжина, по-скоро.
В различните рецепти ядките могат да се променят според вкуса. На някои места в Унгария можете да опитате торта Естерхази с орехи. Но това не е притеснително, вкусът няма да се влоши, определено.
Основата на тестото и пълнежа на популярната торта са дали възможност за създаването на различни десерти, също толкова вкусни.
Тортата се предлага в неизменната кръгла форма, но има и вкусни десертчета, които се предлагат на квадрати. Вариантите са много, наистина.
Пролетта е прекрасно време за една почивка в Будапеща. А първото кафе в красивата столица трябва да се изпие в комбинация с традиционната торта Естерхази, ако ни позволите да дадем този съвет :)
Ако сме ви заинтригували с тази рецепта, то можете да си я приготвите у дома, следвайки тази рецепта за торта Естерхази.