Експлозивната истина за брашното
от Kulinar.bg | 20 февруари 2014
А вие знаехте ли, че държите взривоопасни субстанции в кухнята си?

Пекарството може и да е сравнително безобидно и безопасно занимание за скучните неделни следобеди, но производството на брашно е тъкмо обратното. Един показателен случай е експлозията в мелницата Уошбърн през 1878 година, която коства живота на 18 души.

Оттогава насам производителите на бялата суровина по цял свят са инвестирали милиони в опити да не последват нейната участ и да обезопасят дейността си.


Това обаче не пречи само в последните 20 години да има регистрирани над 150 случая на прахови експлозии, много от които се случват в производствените и складови помещения на мелници. Защото брашното има изненадващия и доста неприятен навик да експлоадира...

Не някое брашно конкретно, ами абсолютно всяко брашно, което съдържа нишесте (тоест почти всяко брашно по принцип). Нишестето е сложен въглехидрат, който се състои от молекули глюкоза, а глюкозата е запалимо вещество. Ако не беше, нямаше да се радваме на неща като карамела, препечената коричка на хляба, глазировката на печеното месо и други вкусни неща за ядене.

Този факт сам по себе си обаче не е достатъчен да направи брашното взривоопасно. За целта е нужно единичните прашинки, които го съставят, да бъдат разделени и изложени на кислород. Когато брашното си седи в пакета на рафта, вероятността то да гръмне е нищожна. Вдигнете ли огромен гъст брашнен облак във въздуха обаче, тогава този шанс се покачва неимоверно и са ви нужни единствено огън или искра в близост.


Подобен сценарий едва ли се разиграва твърде често в кухнята ви, но е ежедневие във фабриките, които произвеждат тонове брашно, и го транспортират наляво-надясно, докато наоколо работят всевъзможни машини.

Дори и да се случи така, че да успеете да създадете подобна ситуация в собствения си дом, пак не трябва да се притеснявате, тъй като най-вероятно става дума за не повече от половин чаша брашно във въздуха - количество, което е твърде оскъдно, за да причини сериозни щети.

Всъщност, един от безопасните начини за огнедишане включва малки количества царевично нишесте и действа на описания по-горе принцип. Ако сте авантюристично настроени или поне любопитни, можете да се запознаете с него в следното видео:


Рецепти