Дюли - ароматът на есента
от Kulinar.bg
Вкусни и полезни, дюлите са най-добрият избор за пълнеж на пай

Скоро ви разказахме за 10 от храните на есента, на които трябва да се наблегне, с оглед на здравословните им привилегии.

 

Един от плодовете на есента, с който можем да продължим списъка, е дюлата. Плодовете на дюлата достигат най-зрелия си стадий през късната есен.

 

Дървото на дюлата е сравнително ниско, в повечето случаи не може да надхвърли 7 метра. Кората е тънка и сива, а листата тъмнозелени и лъскави. Плодовете на дървото имат толкова примамлив жълт цвят, сякаш слънчевите лъчи са се загнезнили уютно в тях и продължават да греят оттам.

 

Сладкото от дюли е едно от най-вкусните, което можете да си приготвите ето по този начин.

 

Дюлите, стига да са добре узрели, могат да се консумират и в суров вид, но като пълнеж на сладкиш са направо възхитителни. Ето и нашите предложения за рецепти с дюли, които ви приканваме да опитате.

 

Освен прекрасните вкус и аромат, които имат дюлите, те са и много полезен плод. В техния състав има голямо количество витамини С и А, калий, калций, фосфор, магнезий.

 

Семената на плода се употребяват за алтернативно лечение на заболявания на дихателната пътища и храносмилателната система.

 

Освен сладко, конфитюр, компот, торти и различни сладкиши, можете да си приготвите и ястие с агнешко, гарнирано с дюли, каквото немската кухня предлага.

 

Най-сериозните производители на дюли в световен мащаб са Турция и Китай, в този ред, следвани от Узбекистан и Мароко.

 

От тези вкусни плодове може да се направи и хубаво вино. Поради високата киселинност на плода, вината обикновено са сладки десертни вина. А, както може би се досещате, тук на Балканите се радваме и на прекрасния вкус на дюлевата ракия.

 

След всичко казано дотук, не пропускайте да си похапнете или пийнете дюли. Формата на консумация не е толкова важна, нали така?

Рецепти