Домашна торта с карамелизирани овесени ядки
Домашна торта с карамелизирани овесени ядки
Източник: Светла Иванова
Тип ястие: десерт
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Единственият недостатък на тази торта е, че трябва да се почака известно време, преди да се консумира.

2

От посочените количества се получава една малка торта, правя я в правоъгълна форма, защото правя един блат и ми е по-лесно да го разрежа на две, когато е с такава форма.

3

За блата: разбиваме 2 яйца с 1 ч.ч. захар, добавяме 1 ч.ч. кисело мляко с бакпулвера, 2 ч.ч. брашно и една ванилия. Изсипваме във форма и печем до готовност, след което оставяме да изстине. Разрязваме готовия блат на две части.

4

За крема: разтопяваме 1 ч.ч. захар в 2 ч.ч. прясно мляко и намаляваме котлона. Отделно разбиваме 2 яйца с 1 с.л. брашно. С дървена лъжица взимаме от топлото мляко и добавяме към яйцата, за да се уеднаквят температурите. Прибавяме яйчената смес при прясното мляко заедно с една ванилия и бъркаме до сгъстяване. Накрая прибавяме 1 с.л. масло. Оставяме крема да се охлади.

5

Приготвяме карамел от 1 ч.ч. захар, малко вода, няколко капки лимонов сок и разбъркваме овесените ядки в него. Изливаме сместа върху готварска хартия и оставяме да изстине.

6

Довършваме тортата, като едната част от блата намазваме с крем, поставяме втората част и изливаме останалия крем отгоре. Натрошаваме карамелизираните овесени ядки и поръсваме отгоре. Оставяме на хладно няколко часа. Може да се сложат ядки и между двата блата.

Подобни рецепти
Любопитно