Домашна баклава "Теодора"
Домашна баклава "Теодора"
Източник: Теодора Георгиева
Тип ястие: десерт
Националност: българска кухня
Празник: Коледа
време
60 мин.
порции
Начин на приготвяне
лесна
1

Смесвате яйцата, орехите, брашното, канелата, бакпулверът, част от олиото и част от захарта (половината). Получава се каша.

2

Всеки лист от корите поотделно се намазнява леко с олио и се поръсва с плънката по държина и се завива на руло.

3

Всички кори се правят по този начин, докато свърши плънката, а в тавата се нареждат като охлювче.

4

Не бива да са много сбити рулцата в тавата, защото сместа в тях има набухвател и увеличава обема си.

5

Пече се до получаването за златист загар.

6

С останалата захар и ванилийките се приготвя сироп - 2:1 (вода : захар). Залива се баклавата в тавата и се оставя на студено.

Подобни рецепти
Любопитно