Домашен хляб
Домашен хляб
Източник: Violeta Mateva
време
60 мин.
порции
продукти
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 гр. жива мая
400 мл вода
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

В 100 мл топла вода се разтваря маята със захарта и се оставя да шупне. Замесва се средно меко тесто с останалите продукти и останалите 300 мл хладка вода и се оставя да втаса 30 минути.

2

Отделя се малко от тестото за украсата. Оформя се на топка и поставяме в тавичка върху хартия за печене. 

3

Изрязва се шаблон на листенца и се поставя върху тестото, отгоре се поръсва с брашно. 

4

С бръснарско ножче се очертават жилките на листата. От оставеното тесто се оформят тънки фитили, като в единия край се навива на охлювче. Поръсваме със сусам. 

5

Печем в загрята на 180 градуса фурна, на дъното на която се поставя съд с вода. Към края се покрива с алуминиево фолио да не прегори. 

6

След 55 минути е готов. Изважда се върху скара да се охлади и се нарязва с къдрав нож.

7

Вкусен домашен хляб, добър апетит !!!

Подобни рецепти
Любопитно