Декорации за сладки: Еленчетата на Дядо Коледа
от Kulinar.bg | 15 декември 2023
Две идеи за хитра и лесна декорация

Освен върху коледната декорация у дома, коледното настроение се усеща и върху трапезата. Това ясно проличава от прекрасните рецепти, които ни предлагате за настоящия конкурс на Kulinar.bg "Зимни празници".

 

Веднага подкрепяме мнението си с примери – Питка снежинка, Снежен човек от сирене, Салата Новогодишен часовник...

 

Но какво са коледните и новогодишните празници, без сладките изкушения, които също са приели приказни форми?


Още повече, приготвянето на коледни сладки, курабии, бисквити и всякакви други десерти, е кулинарно приключение, в което може да се включат и малки, и големи.

 

Какво ще кажете за празнични сладки, които са досущ като елените на Дядо Коледа?


Първата стъпка, за да си приготвите такива, е да се снабдите с формички. А ние директно идваме с няколко идейни предложения за декорация впоследствие, както и с рецептата за тесто.

 

Необходими продукти за тестото:

 

1 пакет масло, меко

 

1 ч.л. сода бикарбонат

 

¼ ч.л. сол

 

1 яйце

 

1 с.л. мляко

 

1 с.л. ванилия

 

2 ч.ч. брашно тип 500

 

Начин на приготвяне:

 

В голяма купа разбийте маслото с миксер на средна или висока скорост за 30 секунди. Добавете захарта, содата и солта. Отново разбийте до пълното абсорбиране на съставките.


С разбъркване, постепенно добавете яйцето, млякото и ванилията. Постепенно изсипете колкото брашно поеме сместа, докато разбърквате с миксера. Накрая изсипете цялото брашно.

 

Разделете тестото на 2 части. Покрийте и изстудете за 1-2 часа.

 

Включете фурната на 190 С. Върху набрашнена повърхност разточете двете половини тесто. С помощта на формички изрежете сладките. Подредете ги на разстояние една от друга върху ненамазнена тава за печене.

 

Печете сладките от 7 до 10 минути, или докато покафенеят леко. Оставете ги да изстинат.

 

Настъпи моментът на декорациите!

 

Вариант 1


18945

Източник: bhg.com

 

Раирани еленчета

 

За тази декорация, ще ви е необходимо ето това шоколадово тесто, което сте приготвили предварително и сте разточили на въженца.

 

Точно в момента преди да изрежете още суровото основно тесто с формичките, успоредно подредете върху него шоколадовите въженца и с внимателни движения ги притиснете.



18946

Източник: bhg.com


За да се получи този раиран ефект, изрежете тестото с формичките, перпендикулярно на шоколадовите линии.

 

Вариант 2


18947

Източник: bhg.com

 

Рудолф

 

Върху готовите, изпечени сладки с помощта на четка нанесете плътен слой кралска глазура*.


За да се получи този ефект, който виждате на снимката, с друга, по-широка четка, набраздете повърхността с отделни движения. Оставете да изсъхне.


18950

Източник: bhg.com

 

За носле поставете малко червено бонбонче или пък семка от нар. По желание, поръсете с цветна захар или ядивен брокат.

 

*Кралска глазура можете да приготвите лесно от 3 белтъка, 3-4 ч.ч. пудра захар и 1 к.л. лимонов сок, по следния начин: в купа разбийте белтъците и лимоновия сок с миксер, докато станат на сняг. Постепенно, докато разбивате, прибавете пудра захарта. Продължете да разбивате, докато сместа стане гъста и гладка.


А ако имате ваши собствени идеи за коледни десерти, призоваваме ви да се включите в конкурса "Зимни празници"!

Рецепти