Освен върху коледната декорация у дома, коледното настроение се усеща и върху трапезата. Това ясно проличава от прекрасните рецепти, които ни предлагате за настоящия конкурс на Kulinar.bg "Зимни празници".
Веднага подкрепяме мнението си с примери – Питка снежинка, Снежен човек от сирене, Салата Новогодишен часовник...
Но какво са коледните и новогодишните празници, без сладките изкушения, които също са приели приказни форми?
Още повече, приготвянето на коледни сладки, курабии, бисквити и всякакви други десерти, е кулинарно приключение, в което може да се включат и малки, и големи.
Какво ще кажете за празнични сладки, които са досущ като елените на Дядо Коледа?
Първата стъпка, за да си приготвите такива, е да се снабдите с формички. А ние директно идваме с няколко идейни предложения за декорация впоследствие, както и с рецептата за тесто.
Необходими продукти за тестото:
1 пакет масло, меко
1 ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
1 яйце
1 с.л. мляко
1 с.л. ванилия
2 ч.ч. брашно тип 500
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте маслото с миксер на средна или висока скорост за 30 секунди. Добавете захарта, содата и солта. Отново разбийте до пълното абсорбиране на съставките.
С разбъркване, постепенно добавете яйцето, млякото и ванилията. Постепенно изсипете колкото брашно поеме сместа, докато разбърквате с миксера. Накрая изсипете цялото брашно.
Разделете тестото на 2 части. Покрийте и изстудете за 1-2 часа.
Включете фурната на 190 С. Върху набрашнена повърхност разточете двете половини тесто. С помощта на формички изрежете сладките. Подредете ги на разстояние една от друга върху ненамазнена тава за печене.
Печете сладките от 7 до 10 минути, или докато покафенеят леко. Оставете ги да изстинат.
Настъпи моментът на декорациите!
Вариант 1
Източник: bhg.com
Раирани еленчета
За тази декорация, ще ви е необходимо ето това шоколадово тесто, което сте приготвили предварително и сте разточили на въженца.
Точно в момента преди да изрежете още суровото основно тесто с формичките, успоредно подредете върху него шоколадовите въженца и с внимателни движения ги притиснете.
Източник: bhg.com
За да се получи този раиран ефект, изрежете тестото с формичките, перпендикулярно на шоколадовите линии.
Вариант 2
Източник: bhg.com
Рудолф
Върху готовите, изпечени сладки с помощта на четка нанесете плътен слой кралска глазура*.
За да се получи този ефект, който виждате на снимката, с друга, по-широка четка, набраздете повърхността с отделни движения. Оставете да изсъхне.
Източник: bhg.com
За носле поставете малко червено бонбонче или пък семка от нар. По желание, поръсете с цветна захар или ядивен брокат.
*Кралска глазура можете да приготвите лесно от 3 белтъка, 3-4 ч.ч. пудра захар и 1 к.л. лимонов сок, по следния начин: в купа разбийте белтъците и лимоновия сок с миксер, докато станат на сняг. Постепенно, докато разбивате, прибавете пудра захарта. Продължете да разбивате, докато сместа стане гъста и гладка.
А ако имате ваши собствени идеи за коледни десерти, призоваваме ви да се включите в конкурса "Зимни празници"!