Да спасим храната от хладилника!
от Kulinar.bg | 06 март 2014
Той не е най-доброто място за нейното съхранение

До такава степен сме свикнали да боравим с технологиите и да доверяваме на тях всичко, включително храната си, че рядко се замисляме те ли са най-добрия способ.

 

Къде се озовават пресните плодове и зеленчуци, които току-що сме донесли у дома от пазара?

 

Прибираме се и бързаме да ги мушнем в хладилника, като понякога дори нямаме време да ги измием предварително.

 

Както знаете обаче, има плодове и зеленчуци (например доматите), които губят от ароматните си и полезни свойства, когато са прибрани на студено.

 

Замисляйки се върху този безспорен факт, младата дизайнерка Jihyun Ryou решава, че трябва да направи нещо по темата.

 

Захваща се с любопитен проект, който носи наименованието "Save Food from the Fridge”, което в превод ще рече "Да спасим храната от хладилника".

 

Проектът се концентрира не само върху метода на запазване на пресните продукти, а и върху факта, че човек изхвърля доста голяма част от храната, която купува. Последното е проблем от световен мащаб, както нееднократно сме писали.

 

Накратко, идеята на авторката е, че, създавайки по-здрава връзка с храната си, човек ще осъзнае свръхконсумацията си и дори ще спести енергия.

 

Дали идеята й е утопична или съвсем логична, можете да прецените сами.

 

Знаейки, че безцветният етиленов газ, който ябълките изпускат, тя ги поставя на един рафт заедно с картофите. Зад това действие има съвсем обяснима причина – етиленът пречи на картофите да покълнат!


21976

 

Знаехте ли, че вертикалното съхранение на кореноплодните зеленчуци ги запазва свежи за по-дълго време? Стъклената фуния, която виждате, пък поддържа влажността на пясъка.


21980

 

Безбройните, съвсем мънички дупчици върху повърхността на яйчената черупка позволяват на яйцата да поемат миризми от други продукти. Съхранението им извън хладилника ще запази целостта на вкуса им.


Купата с вода служи за проверка на годността им – прясното яйце ще потъне и ще запази хоризонтална позиция.


21981

 

Тиквичките, патладжаните, чушките и краставиците се чувстват най-добре извън хладилника, поставени над плитък съд, пълен с вода.


Влажността при подправките пък може да бъде абсорбирана от ориза. Обърнете внимание на малките бурканчета.

 

21977

Рецепти