Да си поговорим за домати!
от Кирил Русев | 07 април 2014
Полезни плодове, маскирани като зеленчуци

Въпреки че от чисто ботаническа гледна точка доматът е плод, той е почти неоспорим зеленчук в кулинарно отношение. И то не какъв да е зеленчук, а може би най-консумираният зеленчук в менюто на българина и оттам - най-големият източник на ликопен в храненето ни.


Ликопенът, както вече знаете, е пигмент от семейството на каротеноидите (подобно на бета-каротина в морковите и тиквата, например), който отговаря за тъмночервения цвят на плода... пардон, зеленчука.


Ликопенът разполага със значителна противоокислителна мощ и е може би един от най-добре изучените антиоксиданти въобще. Сериозно количество научна литература подкрепя обратната връзка между консумацията на домати, доматени продукти (и ликопен, в частност) и инцидентността на някои видове рак.


По-новите изследвания разглеждат защитната роля на консумацията на домати против редица здравословни състояния, в това число сърдечносъдови болести, остеопороза, увреждане на кожата в резултат от излагане на слънчева светлина и когнитивен упадък.


Не само това, но някои учени стигат дотам, че изследват ролята на доматения сок като заместител на класическите спортни напитки и откриват, че той доста добре се справя с потискането на възпалението в мускулната тъкан и нивата на хомоцистеин и C-реактивен протеин в кръвообращението (маркери за възпаление в медицината).


Не на последно място, ползите от доматите може би отиват отвъд антиоксидантните и противовъзпалителните им свойства, тъй като има сведения за противосъсирващото им действие, което е важно от гледна точка на предотвратяването на заболявания като инсулт, тромбофлебит, белодробен емболизъм и др.


Доматите са не само евтин източник на ликопен в менюто, но и един от най-достъпните зеленчуци на българския пазар. Това е важно предвид факта, че консумацията ни на плодове и зеленчуци съвсем не е на нужното ниво. Преди да повдигнем болната тема с вкуса на свежите домати извън сезон, трябва да отчетем, че доматите са налични целогодишно в консервиран, концентриран и удобен за употреба вид.


Тук ключовата дума е "концентриран", защото само в 4 супени лъжици доматено пюре има толкова ликопен, колкотов 4 чаши пасирани домати. Прибавете към това факта, че след термична обработка ликопенът е с около 2,5 пъти по-добра бионаличност* и ще започнете да гледате на доматеното пюре по коренно различен начин.

 


Нещо повече, ликопенът се усвоява още по-добре в присъствието на мазнина, затова няма да сбъркате, ако горещо приветствате приготвянето на всякакви доматени супи и сосове със зехтин или масло.

С други думи - яжте домати по всяко време и под всякаква форма - сурови, сготвени, цели, изцедени на сок, пасирани на супа и нарязани на салата, а за най-ударна доза доматени суперствойства посегнете към консервата с гъсто доматено пюре.



* Бионаличност е най-грубо казано способността на едно вещество да достигне кръвообращението. 2,5 пъти по-голяма бионаличност ще рече, че ако погълнете едно и също количество ликопен от доматено пюре и от пресни домати, пюрето ще доведе до 2,5 пъти по-високи нива на ликопен в кръвта ви в сравнение с доматите.




Източници:


1. B. B. Freeman, K. Reimers. Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine, 2010; DOI:10.1177/1559827610387488


2. Tsitsimpikou C, Kioukia-Fougia N, Tsarouhas K, Stamatopoulos P, Rentoukas E, Koudounakos A, Papalexis P, Liesivuori J, Jamurtas A. Administration of tomato juice ameliorates lactate dehydrogenase and creatinine kinase responses to anaerobic training. Food Chem Toxicol. 2013 Jan


3. C. Gärtner, W. Stahl, and H. Sies. Lycopene is more bioavailable from tomato paste than from fresh tomatoes. Am J Clin Nutr July 1997 vol. 66 no. 1 116-122

Рецепти