Да си направим смокиново сладко!
от Kulinar.bg | 28 август 2014
Вижте няколко съвета и най-добрите предложения

Все повече и повече усещаме, че навлизаме в сезона на туршиите и сладката. Подсказват ни го вече приключващите отпуски, а и времето дори.

 

И макар реколтата тази година да е спорна, няма как да пропуснем да си приготвим любимите лютеници, зеленчукови консерви и най-вече – любимите ни български сладка.

 

Признаваме си го, по света няма такива сладка. Плодовете ни са захарни, а рецептите ни – прецизно запазени от далечни времена.

 

Нашите баби умело са сътворили страхотни сладка и конфитюри, които, предавани от уста на уста, или по точно – от буркан на буркан, са достигнали до нас и ни дават възможността да ги приготвяме по традиционна рецепта.

 

Затова, без повече увъртания, ще пристъпим към съществената част. Днес сме решили да си поговорим за сладкото от смокини и да ви припомним някои от най-добрите ни предложения.

 

Смокинята е сред любимите плодове на мнозина. А и какво има да не й обичаме? Сладка е, мекичка и много полезна.

 

Поради богатото си съдържание на калий и захари, смокинята се оказва добро лечебно средство при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци. Желязото и манганът в сладкия плод са полезни и при анемия. Смокинята има свойството да действа леко слабително.

 

За приготвянето на смокиново сладко не са нужни много усилия и продукти. Основните са вода, захар, лимонена киселина и узрели, сладки смокини, разбира се. Приготвянето става бързо, но има едно задължително условие за наистина добър ефект – в начален стадии сладкото трябва да престои цяла нощ.

 

Вариациите при техниките също са интересни. Някои дупчат смокините с игла, за да поемат по-добре сиропа. Други пък прибавят малко син камък към зелените смокини, за да запазят цвета им ярък.

 

Вижте повече по темата в статията, посветена на тънкостите при приготвянето на различни видове сладка.

 

И като казахме зелени смокини, е важно да уточним, че сладкото от смокини може да бъде от зелени такива, както и от узрели. И двете стават еднакво вкусни, въпросът е кои предпочитате. А защо не и двете?

 

За да подкрепим базовите си съвети, ще ви покажем няколко рецепти, измежду които можете да си изберете най-подходящата за вас и тази есен да затворите бурканчета със сладко от смокини за зимата.

 

Сладко от зелени смокини

 

Сладко от смокини "Добринка"

 

Сладко от смокини

 

Сладко от смокини

 

Бързо сладко от смокини и лук

 

Сладко от зрели смокини с орехи

Рецепти