Да си направим захаросани кори от мандарини
от Симона Иванова | 17 декември 2015
Една страхотна идея

В момента, в който навън се застуди, започваме да си купуваме портокали и мандарини. 

 

Абсолютно всички от нас свързват аромата на мандарини и портоколи със зима, дори с Коледа.

 

Мандарините и портокалите са страхотни - богати са на витамини и са много полезни. 

 

Единственият им "недостатък" е, че се налага да изхвърляме голяма част от тях - кората. 

 

Знаете, че напоследък ви показваме защо да не изхвърляте определени неща, които обикновено изхвърляте и какво можете да правите с тях.

 

Е, днес ще насочим вниманието си върху корите от мандарини, които винаги изхвърляме и дори не се замисляме имат ли друго приложение.

 

А истината е, че те имат едно страхотно приложение - от тях можем да си направим захаросани сладки. Тези сладки са нещо средно между лимонови резенки и желирани бонбони (онези дългите, оваляни в захар - децата със сигурност ги знаят). Имат едно огромно предимство пред желираните бонбони и лимоновите резенки - знаете от какво са направени!

 

Предлагаме ви да погледнем заедно как се правят и именно такива да предлагаме на децата си вместо купените бонбони. Те ще ги харесат, а и вие - също.

 

* Припомнете си как можете да си направите захаросани портокали, които да служат за декорация на сладкиши. Много подходяща идея за предстоящите празници.
 
 
А ето ги и нужните продукти за захаросаните кори от мандарини.
 

Съставки:

 

- 600 г мандарини - и по-точно корите от тях

- 400 мл вода

- 1 ч.л. сол

 

- 350 г захар

- 350 мл вода

 

Още малко захар за овалване. 

 
 

Начин на приготвяне: Сложете корите от мандарини с 400 мл вода и сол в тенджера. Оставете да заври и свалете от котлона. Прецедете корите и изхвърлете водата.

 

Това се прави, за да се махне горчилката от корите.

 

После нарежете корите на тънки парчета. В друга тенджера сложете 350 мл вода и 350 г захар. След като сместа заври и захарта се разтопи, добавете корите и оставете на слаб огън около 30 минути.

 

Отново извадете корите и оставете да се охладят. Оваляйте ги добре в захар и разпределете върху хартия за печене да изсъхнат напълно. Съхранявайте в буркан и консумирайте с бисквитки, добавяйте в сладкиши или просто сложете на масата за хрупане - ще свършат за 0 време.

 

* Вижте как да си направите захаросани лимони

 

36527

youtube.com

Рецепти