Да сготвим в съдомиялната
от Симона Иванова | 15 юли 2015
Съвсем не се шегуваме

Абсолютно сме наясно, че тези, които нямат съдомиялни машини, съвсем искрено завиждат на тези, които имат такъв уред в кухнята си.

 

Всички обожаваме да готвим, но миенето на съдове определено не е любимата ни част. А е толкова лесно да наредим съдовете в машината и след 2 часа те да са чисти и бляскави.

 

Е, ще ви кажем, че тези, които имат съдомиялна, имат още едно предимство. Те могат да готвят в нея. Да, докато се мият съдовете, може да се сготви и нещо вкусно и апетитно. С един куршум - два заека.

 

Не се чудете как е възможно това. Замислете колко се покачва температурата в съдомиялната и това продължава 1-2 часа.

 

Така че защо да не е възможно? 

 

Италианката Лиза Касали ни показва колко е лесно и удобно. Не ви говорим да включвате машината само за да сготвите, защото така ще ви излезе доста скъпо.

 

Но какво ще стане, ако при мръсните чинии, сложите херметически затворен съд, в който, докато се мият чиниите, ще се приготви нещо вкусно. 

 

В случая се прилага методът на бавното готвене. 

 

Какви са предимствата на готвенето в съдомиялната?

 

Първо, ако фурната ви е развалена (случва се понякога, за съжаление) - съвсем спокойно ще можете да нахраните семейството с нещо питателно и вкусно.

 

Освен това можете да приготвите храната и съдовете, да пуснете миялната и да излезете. Когато се върнете, хем съдовете измити, хем топла и вкусна храна. Кой не си мечтае за това?

 

И със сигурност няма да се притеснявате колко ще опръскате котлона, фурната или външната страна на тенджерта - всичко ще е излъскано до съвършенство.  А когато хапнете сготвеното - съдът отново отива в съдомиялната. 

 

Да си поговорим за съдовете, които може да ползвате. Разбира се, не говорим за огромни тави и тенджери. Нужни са ви средно големи буркани, които могат да се затварят много плътно, и вакуумни пликчета. 

 

В съдомиялната можете да сготвите месо, риба, зеленчуци, яйца, лазаня. Сега ще ви покажем рецепта за кускус с тиквички и зелен боб - вкусно предястие, а защо не и основно. Вижте как става:

 

Продукти за 4 порции:

1 тиквичка

1 червен лук

250 г зелен боб

200 г кускус

2 ч.ч. зеленчуков бульон

зехтин, сол, черен пипер

няколко стръкчета мента.

 

4 буркана по 350 мл

 

За да го приготвите:

 

Почистете и нарежете лука, сложете го да се запържва в малко зехтин.

 

Почистете боба, като махнете крайчетата и го нарежете на малки парчета. Тиквичката също почистете и нарежете на кубчета. 

 

Добавете зеленчуците към лука и оставете да се запържват няколко минути.

 

Разпределете кускуса в бурканите, по 50 г за всеки. Разпределете отгоре зеленчуците, полейте с бульона. Овкусете със сол и черен пипер, сложете и няколко стръкчета мента и разбъркайте.

 

Подредете бурканите в съдомиялната - така, както бихте ги сложили, ако трябва да се измият. 

 

Пуснете миялната на нормален режим. Когато програмата свърши, извадете внимателно - имайте предвид, че бурканите могат да са горещи.

 

Преди сервиране овкусете с още малко зехтин и сол. 

 

31898

youtube.com



Може да приготвите месо или риба във вакуумни пликчета. Просто ги поставете вътре, сложете любимите си подправки, малко мазнина и в съдомиялната. 

 

По този начин може да направите и зеленчуци. Опиталите казват, че така много повече се запазва вкуса на зеленчуците, отколкото при варене.

 

Опитайте и ни споделете вашите предложения за рецепти в съдомиялна машина. 

Рецепти